El nou canal d'RTVE retransmetrà els partits de la selecció espanyola en català

Oriol Nolis, director de la nova cadena en llengua catalana de la corporació espanyola, relata en una entrevista a la Cadena Ser els compromisos del projecte i confirma diverses informacions avançades per "El Món de la Tele"

  • La selecció espanyola, en imatge d'arxiu -
Publicat el 08 d’abril de 2025 a les 14:49
Actualitzat el 08 d’abril de 2025 a les 15:40

Oriol Nolis, director de la nova cadena d'RTVE que retransmetrà íntegrament en català (de manera progressiva, com va avançar El Món de la Tele), ha confirmat que un dels pals de paller del nou canal és aconseguir retransmetre tots els continguts esportius que es fan per altres cadenes (com La 1 o Teledeporte) en català. Preguntat en una entrevista a l'Aquí Catalunya de la Ser Catalunya, Nolis ha confirmat que això suposarà poder veure els partits de la selecció espanyola amb una retransmissió feta en llengua catalana i en directe.

El pressupost, ha tornat a confirmar Nolis, serà d'uns 8 milions d'euros, que passarà a ser d'uns 10 milions en temps futurs. Diverses fonts consultades ho consideren encara "insuficient" per "competir en condicions". Ara bé, el director del nou canal, que encara no té un nom clar i no es dirà 2Cat (com va avançar El Món de la Tele), ha assegurat que "triar bé el nom forma part de l'èxit". 

Dilluns, la plana major d'RTVE i el Consell d'Administració de la corporació espanyola van presentar els fonaments del nou canal que tindrà seu a Sant Cugat del Vallès. José Pablo López, president de la corporació espanyola audiovisual, va celebrar el que consideren "un projecte històric" i va reivindicar la tasca de l'ens públic per sumar una nova graella televisiva íntegrament en català.

Graella en construcció

Tal com va avançar El Món de la Tele, el nou projecte no podrà començar les seves emissions de manera íntegra en català. Ni tan sols un cop avançada la seva emissió en proves. Diverses fonts van relatar el camí a seguir: emissions tècniques i de prova per la Diada, com van avançar des d'RTVE, i després, cap a l'octubre o novembre, fer-ho en plenes condicions. Serà llavors quan es podrà veure que "més de la meitat dels continguts" seran en català, però no tots. Molts programes s'absorbiran d'altres cadenes, com La 1, però el seu denominador comú serà la producció feta des de Sant Cugat del Vallès. L'arxiu històric serà rellevant en aquest camí.

El projecte serà "generalista" amb una oferta "complementària" al que s'ofereix a altres canals. L'objectiu és seduir una "bossa de públic" transversal que entenen que està "orfe a la televisió lineal". "Volem oferir programes que no s'estiguin fent i posar-ho a la graella", ha avançat Nolis. Els responsables també van explicar que la posada en marxa del canal no suposarà la sortida dels informatius autonòmics de La 1 ni la resta de connexions. "Serà un projecte complementari", van dir.

També van avançar el fet que treballen per aconseguir que el canal infantil de TVE també s'emeti en català; totes les transmissions esportives, sigui quina sigui la disciplina, també tinguin àudio en català; i altres novetats, com el fet de construir una subtitulació en català com ja disposen altres plataformes de contingut en streaming. 

Tindran presència programes com el Late Xou de Marc Giró, el qual Nolis va reivindicar com el primer programa de format que es va fer a Catalunya, "i ara n'hi ha molts". El director de la nova cadena també va fer referència al fet que volen que Televisió Espanyola "tingui més presència a Catalunya". Programes com el Cafè d'Idees, L'Altaveu o La recepta perduda seran grans protagonistes de la nova graella. "Comptarem amb programes que s'estan fent en castellà ara mateix, com el Saber y Ganar", va explicar el director.

Laura Folguera, directora de continguts, va profunditzar més en quin serà el cartell televisiu de les pròximes emissions. "Volem reagrupar tots aquests programes que s'estan emetent en desconnexió. És una finestra feble, però el canal ve a donar estabilitat a tots aquests programes que es fan des de Sant Cugat del Vallès", va explicar. Ella mateixa va deixar clar que "volen reivindicar-se" i aconseguir ubicar l'espectador de Televisió Espanyola però amb la perspectiva de Catalunya.