La CCMA presenta la seva refundació: OTT en català i universal, oferta juvenil i canvis en l'organització

La principal proposta és la creació d'una plataforma com Netflix que ofereixi tot el contingut audiovisual en català

Publicat el 02 de desembre de 2022 a les 17:44
Actualitzat el 09 d’abril de 2024 a les 00:04

La principal proposta és la creació d'una plataforma com Netflix que ofereixi tot el contingut audiovisual en català

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha presentat aquest divendres el seu nou Pla Estratègic que ha de servir per transformar i adaptar l'ens públic 40 anys després de la seva creació. El Pla té com a principal objectiu revertir la pèrdua d'influència en un context molt més fragmentat i competitiu i en ple retrocés del català.

L'acte, presentat per Xavi Coral i Xènia Casado, l'ha marcat l'anàlisi del context i els reptes que es plantegen els mitjans públics amb l'objectiu de rellançar-los en l'entorn digital.

Per això, la CCMA ja fa mesos que treballa en la creació d'una OTT, a l'estil de Netflix o HBO Max, però en català i d'accés universal. És a dir, adaptar el seu obsolet 3alacarta i obrir una nova plataforma de contingut com ja s'ha fet amb el nou SX3 on s'ofereixi tot el contingut audiovisual en català.

Font: CCMA

Els responsables de la CCMA han incidit en la necessitat de buscar l'equilibri entre mantenir l'audiència actual i, alhora, trobar la forma de connectar amb les audiències infantils, adolescents i joves en els punts on consumeixen audiovisual, a més de recuperar l'audiència més urbana.

Evolució de l'audiència anual dels principals canals de TV

Font: CCMA

Nova organització i renovació de l'oferta cultural i juvenil

La presidenta de la Corporació Rosa Romà, també ha incidit en que "l'organització necessita transformar-se i renovar-se, ser àgil i flexible, i estar connectada amb tot l'ecosistema". Durant l'acte, l'equip directiu de la nova CCMA ha exposat els set àmbits més importants del Pla Estratègic, en què s'apleguen 18 objectius i 67 línies d'actuació.

El director de TV3, Sigfrid Gras, ha avançat que a banda de seguir apostant pels serveis informatius i programes de gran format com La Marató; i després de posar en marxa el nou SX3. "Hem estat protegint TV3 al màxim i ara també hem de renovar l’oferta cultural i infantil, sense oblidar-nos de la ficció i els esports".

Romà ha afegit que "volem ser referents més atrevits i actuals en les plataformes noves entre els joves com TikTok. Ho farem promovent referents compartits i els referents streamers que s’expressin en la llengua catalana".

Més finançament

El clam unànime ha estat en la necessitat d'un millor finançament. Per això, han aportat dades que demostren que ha caigut tant l'aportació pública com els ingressos per publicitat: "Mentre que a la UE els ciutadans es gasten entre 50 i 55 €, a Catalunya van ser de 31,46 € per habitant l’any passat".

Font: CCMA

Aquesta pèrdua de recursos ha propiciat que molts productors catalans hagin marxat a Madrid. "Nosaltres el que hem de fer és demanar més diners per poder potenciar els productors d’aquí i impedir que hagin de marxar. No marxeu més a Madrid!", ha demanat el director de TV3.