Un informe revela un escàndol majúscul en el món del cinema i l'audiovisual espanyol. Un 60,3% de les dones d'entre 20 i més de 50 anys declaren haver patit algun tipus de violència sexual en els espais d'aquest sector. Tot plegat sorgeix d'una investigació demolidora realitzada per l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA), a través de Unidas por una industria audiovisual igualitaria, diversa y libre de violencias.
A més de revelar que tres de cada cinc dones participants han patit violència sexual, aquest informe explica que el grup més afectat es troba entre els 40 i 49 anys, representant el 37% de les dones que han denunciat haver viscut alguna d'aquestes situacions. És a dir, més de la meitat de les dones, independentment de la seva edat, ha patit algun tipus de violència sexual al sector.
Entre les dones que han patit violència sexual dins la indústria del cinema i l'audiovisual, l'informe detalla que el 81,4% ha enfrontat assetjament verbal; el 49,5%, assetjament físic; i el 22,3%, assetjament virtual o digital. A més, el 92% de les dones que han patit violència sexual no ho han denunciat; i només el 6,9% han denunciat els fets davant d'un cos de seguretat de l'Estat, policia autonòmica, jutjat o una altra institució; i el 4,3% a una associació especialitzada.
CIMA ha parlat amb 312 dones, a més d'haver entrevistat professionals de la indústria audiovisual i haver realitzat "històries de vida" amb testimonis de víctimes. L'informe l'han presentat aquest dijous a Madrid, amb la presència de la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, i de la presidenta interina de RTVE, Concepción Cascajosa.
Dades demolidores
La por a les represàlies, la inseguretat sobre el fet de com procedir i el desconeixement dels mecanismes de denúncia són les raons principals argumentades per no denunciar. Pel que fa a la percepció de la resposta institucional, el 77% de les dones que van denunciar consideren "dolenta" o "molt dolenta" l'atenció rebuda. A més, el 64% desconeix l'existència de protocols per prevenir i abordar la violència sexual als llocs de treball; i només el 24,4% coneix bé els drets de les víctimes recollits a la llei del 'només sí que és sí'.
L'informe també revela que el 76,3% considera que les persones en posicions de poder sovint abusen de la seva autoritat per exercir violència sexual. A més, el 64,4% opina que les denúncies no són preses de debò per la indústria, percentatge que puja al 80% entre les dones més joves (20-29 anys).
Pel que fa als sectors en què succeeixen aquest tipus de violències, totes les dones professionals de tots els departaments --interpretació, direcció, art, maquillatge, perruqueria, so, guió, producció, postproducció i altres-- s'han enfrontat d'alguna manera a la violència sexual.
En aquest sentit, una de les autores de l'informe, Nerea Barjola, ha evidenciat a la roda de premsa que la violència sexual es percep com a "inevitable" i integrada dins de l'entorn laboral a la indústria del cinema i audiovisual, mentre que les dones joves són "dobles víctimes", com ha explicat.
Es "naturalitza" la violència sexual
Les autores de l'informe són contundents. Precisament, els resultats mostren una "naturalització" i "normalització" de les violències sexuals que des de CIMA, avisen, estan completament integrades dins de l'entorn laboral perquè s'associen a una "jerarquia" i a una "cultura de la permissivitat".
D'altra banda, adverteixen que les dones joves pateixen doble vulneració perquè se les veu com a "preses". Així, "es veuen obligades a fer coses" que no volen per poder tenir un desenvolupament com a professionals, assegura Barjola. "Quan admiren una persona, actor o director, el consentiment no és del tot lliure", ha afegit.
Per tot això, des de l'entitat retreuen un "sistema de silencis" i critiquen que el silenci col·lectiu és el que segueix alimentant aquesta cultura, alhora que han demanat "espais de sororitat". Precisament, Redondo ha ressaltat dues dades: que la meitat de les dones hagin "patit en algun moment dins d'aquesta indústria en les relacions laborals, en els rodatges, en les activitats violència o violència verbal o violència física o violència psicològica"; i que el 90% de les dones que han patit aquesta violència sexual “no han denunciat”.