Enric Hernández, exdirector d'"El Periódico", demanda a RTVE per acomiadament improcedent

El periodista català, va ser director d'Informatius i Continguts digitals entre 2019 i 2021 de l'ens públic espanyol

Publicat el 17 de gener de 2023 a les 09:41
Actualitzat el 17 de gener de 2023 a les 13:27

Enric Hernández, actual adjunt al president executiu de Prisa, ha demandat a RTVE per acomiadament improcedent. L'exdirector d'El Periódico de Catalunya entre els anys 2010-2019 va formar part de la direcció de la cadena pública espanyola entre els anys 2019 a 2021.

Proper al partit socialista, Hernández va entrar a la direcció de RTVE com a director d'Informatius durant l'època en la qual Rosa María Mateo va exercir com a administradora única. A causa de diverses polèmiques durant aquesta etapa, com el rebuig dels treballadors al seu nomenament, i amb l'entrada de José Manuel Pérez Tornero com a president de RTVE, la seva àrea va ser tancada i les seves funcions van ser assignades a Esteve Crespo.

A principis del 2022, el seu nom va sonar amb força per dirigir la XAL, a proposta del PSC, però finalment la negativa de Junts, va situar al periodista Marc Melillas, al capdavant de la Xarxa de Televisions Locals. Tot i això, al juliol va fitxar pel grup Prisa (El País, Cadena SER) com a adjunt al president executiu de la seva divisió de mitjans de comunicació, Carlos Núñez.

La polèmica "The Nota"

Cal recordar que Hernández va ser el responsable del polèmic muntatge conegut com The Nota, segons el qual la CIA avisava els Mossos dels atemptats que s'anaven a produir a la Rambla de Barcelona i Cambrils a l'agost del 2017.

Ara i segons ha revelat, ECD, el periodista català, considera que RTVE no va complir el seu acord, pel qual ell renunciava a la seva indemnització per cessament com a cap d'Informació i Actualitat, i a canvi la corporació el nomenava director de Continguts digitals.

El mateix mitjà assegura que Enric Hernández ha demanat tenir accés a les actes oficials dels Consells d'Administració de RTVE on es va decidir el seu cessament, per a així poder demostrar que li van adjudicar un lloc que encara "no estava creat". La vista d'aquest cas se celebrarà al mes de març i RTVE hi anirà com acusada, i Pérez Tornero com a testimoni.

Polèmica gestió a RTVE

La gestió d'Hernández a RTVE tampoc va passar desapercebuda. Al 2020, va ser el principal assenyalat en la guerra interna de la cadena pels centres territorials, quan les directores van dimitir i Enric Hernández va cessar a la cúpula de RNE, un fet que va unir als periodistes que van protestar amb l'etiqueta #RTVEdetodosydenadie.

La tensió va créixer i va acabar amb una carta de tots els directors dels centres territorials, a la qual també s'hi van adherir els caps d'informatius territorials en contra seva, en la qual denunciaven no entendre "que no es deixi treballar amb llibertat".

Al febrer del 2021, el pacte entre el PSOE i el PP per renovar la cúpula de RTVE va acabar amb el relleu d'Hernández per Estefanía de Antonio; i a l'agost del mateix any, va acabar finalment cessat.