El Festival de Sitges escalfa motors per a la 58a edició d'un dels esdeveniments cinematogràfics més importants de tota la temporada. La direcció del festival, amb Àngel Sala i Mònica Garcia al capdavant, han presentat els primers títols que es podran veure entre els dies 9 i 19 d'octubre a les sales de Sitges.
El més destacat, per ara, és el fet que Julia Ducournau serà l'encarregada d'inaugurar la 58a edició amb la seva darrera pel·lícula, Alpha. La directora francesa, qui va aconseguir la Palma d'Or el 2022 amb Titane, va tornar a competir al Festival de Canes aquest 2025 amb el polèmic film que presentarà a Sitges.
Ducournau presenta un drama familiar en un context de distopia social que aborda temes com el desastre climàtic, la transformació del cos i les tensions familiars en un fascinant viatge visual i sensorial que juga constantment amb la percepció de l’espectador.
"És una reflexió sobre el cos de la dona, l'adolescència i les relacions familiars i parla de l'angoixa de ser jove en una societat distòpica", han destacat des del Festival. La mateixa cineasta francesa serà a Sitges per presentar la pel·lícula. És el tercer cop en 58 anys que una directora inaugura el festival.
Una altra de les grans novetats és el repartiment de guardons de la nova edició de la mostra de cinema fantàstic i de terror. El director i productor Peter Chan rebrà el Gran Premi Honorífic; la productora Gale Anne Hurd, el premi WomanInFan; l'actor Dominique Pinon el Premi Méliès Career i l'actor Hugo Stiglitz, el Premi Nosferatu. Tots ells seran homenatjats en una edició que té com a leitmotiv la relació entre l’humor, la comèdia i les diferents branques del fantàstic.
Una altra de les novetats són alguns dels guardons que s'atorgaran durant el festival. En un primer avançament de la 58a edició ja es va anunciar el Premi honorífic màquina del temps per a Sean S. Cunningham, el llegendari director i productor de la saga Divendres 13 i també la presència de Joe Dante, director de Gremlins i Gremlins 2.
Cinema espanyol de gènere, però poca presència catalana
La producció espanyola d’enguany torna a destacar "per la seva personalitat imparable i la seva capacitat per explorar tot allò fantàstic des de perspectives úniques", apunten des de Sitges. Gaua, el nou treball de Paul Urkijo, ens submergeix en una foscor ancestral inspirada en el folklore basc; un viatge hipnòtic i aterridor cap a les arrels del mite i la natura. Tot i això, Sala ha lamentat que no sigui un gran moment per la producció de cinema fantàstic a Catalunya i tampoc a Espanya. "És un moment en què el cinema a Espanya està ficat en un altre tipus de produccions, però això és cíclic".
També connectada amb el territori, però des d’una òptica femenina i radical, La virgen de la tosquera, de Laura Casabé, a partir de l’obra literària de Mariana Enriquez, ofereix una experiència sensorial que promet sacsejar els límits del real.
Més contemporània i provocadora, Silencio enalteix l’univers estètic i emocional d’Eduardo Casanova, amb una proposta tant incòmoda com hipnòtica que destrueix tabús i qüestiona la nostra relació amb el cos, el dolor i la bellesa, en una sorprenent història de vampirs queer.
Decorado aposta per una crítica existencial carregada de sarcasme i amb l’estètica inconfusible d’un habitual del festival com és Alberto Vázquez, que, després de l’èxit de Unicorn Wars, torna a posar el llistó molt alt per al cinema d’animació espanyol.
Amb la seva òpera prima Luger, Bruno Martín aborda les segones oportunitats a través d’un thriller violent i trepidant que es desenvolupa en temps real en un vast i laberíntic polígon industrial, cinema desacomplexat i impactant, on retrobarem part del repartiment d’Os reviento, el film d’acció que va sorprendre el públic de Sitges el 2023.