L'Acadèmia del Cinema Català ha conclòs que el cineasta Eduard Cortés va cometre ciberassetjament sexual i va fer xantatge sexual a desenes d'actrius i professionals del sector cinematogràfic. Segons ha publicat el diari Ara, tot plegat forma part dels resultats de la comissió que la institució del cinema català ha realitzat per investigar les denúncies contra Cortés sorgides d'una investigació periodística del mateix diari.
La institució de la indústria catalana va iniciar aquesta comissió després que gairebé una trentena de dones de diferents edats expliquessin els mètodes d'assetjament sexual a través d'internet. Ara bé, l'Acadèmia no pot actuar contra ell perquè Cortés es va donar de baixa de l'entitat en el moment que va esclatar el cas.
Així doncs, segons publica l'Ara, la comissió ha identificat assetjament sexual "quid pro quo", és a dir, un xantatge que posava en un costat sotmetre's a certes peticions de caràcter sexual o perdre oportunitats, beneficis o altres qüestions en termes de feina. També han pogut provar la superioritat de Cortés a l'hora de realitzar aquests assetjaments i xantatges, tal com l'abús de poder.
Cortés s'apropava a les seves víctimes a través del compte El Gato del Cerro, que era una pàgina que també tenia extensió a xarxes com Facebook. Des d'allà s'apropava a dones, d'entre divuit i vint-i-pocs anys, per adular-les amb el seu prestigi o un futur laboral i així fer les insinuacions sexuals.
En el reportatge de l'Ara, s'explicava que les dones afectades eren de Barcelona, Madrid o diversos països de Llatinoamèrica. El patró era clar: el director de cinema els parlava d'una pel·lícula, Íngrid (que Cortés va estrenar el 2009 al Festival de Sitges amb molt mala crítica), una història amb contingut sexual molt explícit.