L'Escola Catalana de Doblatge tancarà les portes a finals de juliol després de 17 anys d'activitat. La seva clausura és un cop dur per al sector, que segueix lluitant en diversos fronts, com el de la intel·ligència artificial, el relleu generacional o les condicions laborals. En un comunicat a través del seu compte d'Instagram, el centre ha relatat els motius d'abaixar la persiana.
"Podríem argumentar moltes raons i de moltes maneres i serien arguments que la professió es podria plantejar llargament, però hi ha hagut un fet detonant: no ens renoven el contracte de lloguer", han relatat. "Ens tanquen la parada i nosaltres ens n'anem amb la sensació que ho hem fet tan bé com hem sabut", han recalcat, amb tristesa i resignació.
L'Escola Catalana de Doblatge té la seva seu a Barcelona, al carrer Llull, en la cruïlla amb el carrer d'Àlaba, al barri del Poblenou. No són els únics problemes que han arrossegat. L'escola també ha indicat que ja fa més de tres anys que mantenen "un no-diàleg" amb la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) que "afirma i sentència que la relació laboral que tenim amb els professionals no és la correcta", tot i que ha afegit que "és el mateix tracte que reben en altres centres".
"No tenim més ganes de dedicar hores i recursos al que creiem que és un cop de cua del 155 totalment arbitrari", han conclòs. Han destacat que han estat 17 anys "de ganes de crear escola. Hem fet molta feina, ens han acompanyat molts professionals i molts alumnes i estem prou satisfets de la feina feta, del tracte amb els alumnes, de la generositat dels professors i dels resultats que hem anat veient".
Des de l'ECAD han apuntat que a la professió hi ha exalumnes de l’escola, per tant, "la llavor està sembrada i a poc a poc anirà fent arrels". "Ens tanquen la parada i nosaltres ens n'anem amb la sensació que ho hem fet tan bé com hem sabut", han recalcat. Molts professionals del sector han lamentat el tancament als comentaris de la publicació d'Instagram.
El sector del doblatge demana els mateixos salaris que Madrid
Els actors i actrius de doblatge de Barcelona van demanar al febrer a les empreses del sector els mateixos salaris que paguen a Madrid. Era la principal reclamació del sindicat Doblatge Unida de Barcelona (DUB), que va aturar in extremis una vaga en arribar a un acord parcial amb empreses i patronals per a la millora dels salaris de directors i ajustadors. "Ara s’han donat de marge fins al juny per negociar les millores dels actors", va relatar a l’ACN el president de DUB, Masumi Mutsuda.
"Estem fent la mateixa feina igual de bé i creiem que hem de tenir salaris almenys similars", ha explicat. Unes diferències entre el que es paga entre Barcelona i Madrid que, segons Mutsuda arriba en alguns casos al 23%. Mutsuda assenyalava que a Catalunya, a diferència de Madrid, no hi havia conveni col·lectiu que reguli el salari i la forma de treballar dels actors de doblatge.
En el seu moment, amb la fundació de DUB es va aconseguir posar sobre el paper allò que es pagava, però amb el temps no hi ha hagut actualitzacions salarials. "Madrid sí que té un conveni i estan cada any millorant les seves condicions salarials i, per tant, distanciant-se del que és Barcelona", va lamentar a principis d'any.