Carla Simón enlluerna Canes amb «Romería» i recull onze minuts d'aplaudiments ininterromputs

La directora competeix per la Palma d'Or amb una projecció que ha recollit molt bona crítica i ha gaudit de la presència del ministre de Cultura, Ernest Urtasun

  • Carla Simón, des del Festival de Canes -
Publicat el 21 de maig de 2025 a les 22:02
Actualitzat el 21 de maig de 2025 a les 22:04

Carla Simón i la seva nova pel·lícula, Romería, han aconseguit l'èxit del públic al Festival de Canes. La cineasta catalana, que competeix per la Palma d'Or amb un conjunt de directors d'alt nivell, ha recollit fins a onze minuts d'aplaudiments ininterromputs després de la projecció del seu tercer film, que tanca una trilogia sobre la seva pròpia família.

Un dels principals baròmetres del festival que se celebra a França són, precisament, aquesta reacció espontània dels crítics, productors, convidats i públic en general a l'hora de veure una nova pel·lícula. Per posar-ho en context: el rècord el té Guillermo del Toro i el seu Laberinto del Fauno, que el 2006 va gaudir de vint-i-dos minuts d'aplaudiments. Romería es posa al costat de films com Inglourious Basterds, de Quentin Tarantino, o la nominada a tretze Oscars Emília Pérez

La crítica destinada a La Croissette, especialment la de l'estat espanyol, ha celebrat amb contundència la nova història de Simón i ha posat amb valor la narrativa de la pel·lícula. L'homenatge als seus pares, que van morir de sida -com vam poder entendre a la seva òpera prima, Estiu 1993- ha causat sensació absoluta a Canes. La mateixa directora explicava aquest dimecres abans de l'estrena que la cinta Simón és un film "amb molts més riscos" que vol recordar una generació -la dels seus pares- educada en una societat reprimida i conservadora que va "trencar amb tot". "Volia parlar-ne evitant tant el judici com el romanticisme", ha confessat en una entrevista a l'ACN.

La cineasta considera que en aquesta pel·lícula narra la història de moltes famílies, trencades pel "tabú" de la sida i el consum de drogues. "Són fets que han costat de pair i que han portat enterrar certs records fent una gestió difícil de la memòria", ha opinat en declaracions a l'agència. Simón, només entrar al Palais des Festivals, ha rebut una càlida ovació per part de tots els presents a la sala que ja augurava una bona rebuda del seu nou projecte.

Simón ha donat per tancat amb aquest llargmetratge el cicle centrat en les relacions familiars, tot i que considera que les continuarà tractant en futurs projectes. "Les famílies són un pou d'històries sense fons, amb relacions complexes perquè no les escollim i tenen una motxilla molt gran", ha asseverat.

La pel·lícula transcorre a dues velocitats, l'actual i la de la Transició, i compta amb un repartiment que conformen un cop més actors professionals i novells, amb noms com Tristán Ulloa, Mitch Robles, Celine Tyll, Miryam Gallego, Janet Novás, José Ángel Egido i Sara Casasnovas, a més de l'equip tècnic habitual de la cineasta.