"Agafa aire, respira... estàs preparada?". Manu Guix irromp a l'inici de l'espot publicitari de La Marató amb aquesta frase. El cantautor és un dels diversos protagonistes de l'anunci, en què apareixen pacients de patologies respiratòries i personal sanitari real i deixa endevinar, de fons, un fragment d'una de les cançons del disc d'aquesta 33a edició, que ja permet fer donacions a partir d'aquest dimecres. Sota el tema L'aire que necessito, interpretada per Meritxell Neddermann i feta pública durant la presentació del programa d'aquest divendres, resumeix el missatge de La Marató del 2024 que busca conscienciar sobre la importància de, simplement, respirar.
L'anunci s'ha mostrat en un espai obert, envoltat d'arbres i en un entorn tranquil, malgrat estar enganxat a l'Avinguda Diagonal de Barcelona. 3Cat ha triat el jardí del Palau Robert per inaugurar la nova edició de La Marató, que posarà el focus en les causes i les dificultats de les malalties respiratòries. Farà èmfasi, sobretot, en el primer. "Posem en valor els espais verds i públics" per una major qualitat de l'aire, ha reivindicat Rosa Romà, la presidenta de 3Cat. Ha destacat que la qualitat de l'aire és fonamental per a la salut i que, per tant, la contaminació atmosfèrica i els reptes del canvi climàtic tenen una implicació cada cop més greu en l'aparició de patologies respiratòries.

La Marató, ha dit Romà, "és un dels millors exemples de col·laboració" en què diverses entitats s'arrepleguen per "un objectiu comú", que en aquest cas se centrarà a fer més suportable la quotidianitat dels pacients i la tecnologia que s'utilitza per diagnosticar. Carmen Monasterio, doctora de pneumologia a l'Hospital Universitari de Bellvitge i presidenta de la Societat Catalana de Pneumologia, ha explicat en més profunditat quines aplicacions podria tindre el finançament de la Marató. "El que buscarem serà aprofundir en els mecanismes biològics i fisiopatològics per millorar la qualitat de vida dels pacients i tipificar la diversitat de variants de les malalties", detalla.
Monasterio ha explicat que la intel·ligència artificial pot ser un bon suport en l'elaboració de diagnòstics i ja plantejat, també, la cura d'algunes paties mitjançant la inversió. La doctora ha recalcat quin és l'impacte de les malalties respiratòries a Catalunya tot fent una demostració d'un examen pulmonar simple. Mitjançant un espiròmetre, un aparell que avalua el volum i la capacitat pulmonar dels pacients, ha plasmat la importància de la prevenció, que també passa per les revisions mèdiques.
A més, ha recalcat que la majoria de causes d'aquest tipus de malalties tenen a veure amb els hàbits de consum dels usuaris. "Tot i que la taxa de fumadors a Catalunya ha baixat, encara n'hi ha molts", exposa. Destaca que "el perill de les cigarretes electròniques" ha dut a popularitzar el fum entre els joves i que, per tant, "hi ha molta feina en la prevenció" pel que fa a l'ús de productes perjudicials per a la salut.

La Marató, des del Parc Audiovisual i a l'aire lliure
La qualitat de l'aire té un paper secundari però latent en aquesta edició de La Marató. Després de testar quin aire es respira a Barcelona (amb uns resultats negatius pel que fa a les partícules en suspensió), Albert Om i Roger Escapa han explicat el funcionament del programa d'enguany, que té molt a veure amb aquest aspecte.
Els conductors a TV3 i Catalunya Ràdio han anunciat que el plató principal de La Marató es desplaçarà al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa. On antigament hi havia l'Hospital del Tòrax, dedicat a tractar pacients amb tuberculosi, Albert Om convidarà a experts, famílies i pacients per visibilitzar les malalties respiratòries.
Des d'allà també donarà pas a els altres presentadors d'aquesta edició, com Gemma Puig, Xavi Valls o Manel Alías, que seguiran el programa des d'altres indrets d'arreu de Catalunya. La Marató del 2024 també s'emetrà des de l'illa de Gràcia, al delta de l'Ebre per parlar de la qualitat de l'aire; així com el Parc del Segre, a la Seu d'Urgell per tractar l'esport i l'estil de vida i com el parc de la Devesa, vora el Palau de Congressos de Girona, per incidir en la importància de la recerca. El programa, que s'iniciarà a les 9:30 del matí, també inclourà la transmissió d'un partit de futbol a l'Estadi Olímpic de Terrassa, que inclourà algunes personalitats del món de la música, de l'esport i la interpretació.