TV3 emet la història de la filla transgènere de Nacho Vidal

Publicat el 15 de març de 2021 a les 18:46
Actualitzat el 15 de març de 2021 a les 18:52

El documental 'Em dic Violeta', explica el difícil camí de la noia per canviar de sexe

Aquest dimarts, a les 22h, TV3 emetrà la producció coproduïda pel Grup Mediapro i Polar Star Films i dirigida per David Fernández de Castro i Marc Parramon. 'Em dic Violeta' narra la història de dues famílies molt diferents amb un punt en comú: en ambdues, un menor transgènere.

LA VIOLETA

Als 6 anys va desconcertar als seus pares -les conegudes estrelles de cinema porno Nacho Vidal i Franceska Jaimes- en dir-los que volia dir-se i vestir-se com una nena. Ells, després del xoc inicial, van decidir acompanyar-la en el llarg i difícil camí que la portarà, algun dia, a convertir-se en dona, enfrontant-se a molts reptes mèdics -quan arribi a la pubertat haurà de decidir si pren bloquejadors hormonals per aturar el desenvolupament dels trets masculins- i legals -el primer, obtenir un DNI amb el seu nou nom i gènere. Més tard tindrà l'opció d'hormonar-se, de sotmetre's a una reassignació de sexe (vaginoplàstia), o de convertir-se en mare a través de l'adopció.

La Violeta i la seva família són el nucli d'"Em dic Violeta", que se centra en la manera com han abordat la situació. Els desafiaments que esperen a la Violeta en la seva transició cap a l'edat adulta estan explicats per altres personatges, més grans que ella, que els estan vivint actualment.

El documental també explica la tràgica història de l'Alan, un adolescent trans de 17 anys de Rubí (Vallès Occidental), que es va suïcidar el 24 de desembre del 2015 després de ser víctima d'assetjament escolar a l'institut. La seva mort no només va commoure la ciutat, sinó que va canviar les vides dels seus pares -l'Esther i el Xavi, que s'han convertit en activistes- i també la de l'Iván, que, després d'aquell terrible fet, es va adonar que ell també era un jove transgènere. Units per la desgràcia, l'Esther, el Xavi i l'Iván es donen força mútuament per enfrontar-se a les seves lluites quotidianes i mantenir viva la memòria de l'Alan.

Rodat amb gran sensibilitat i allunyant-se de la morbositat, el documental i els seus  protagonistes contribueixen a normalitzar el fenomen de transgènere infantil. Una intenció que xoca amb un escull imprevist: la Fiscalia de Menors, en el seu afany de protegir la Violeta, recomana que a la pel·lícula no se la pugui reconèixer, que no se li vegi la cara. Estimulats per aquesta paradoxa, els directors troben una forma elegant i efectiva de resoldre l'aparent carreró sense sortida, que culmina en l'escena final.