De Puigdemont a la dana: les ganivetades de Buenafuente en el monòleg del 2024

L'humorista reusenc ha repassat per tercer any consecutiu l'actualitat política i social de Catalunya i l'Estat en un programa de més d'una hora de duració

  • Buenafuente ha aconseguit reunir 403.000 televidents al prime time de Sant Esteve -
Publicat el 27 de desembre de 2024 a les 12:59

La tradició dicta que Sant Esteve és el moment en què s'aprofiten les restes de menjar i es reuneix de nou la família. Per a TV3, des de fa tres anys, és el dia en què Andreu Buenafuente repassa tots aquells esdeveniments que han marcat l'any i que ens poden donar pistes sobre el futur que es presentarà l'any que vindrà. L'humorista reusenc ha fet al·lusió a un dels èxits cinematogràfics de l'any amb el títol del seu nou monòlegEl 24. Al llarg d'una hora i quart de programa especial, Buenafuente ha rememorat tota l'actualitat política i social que han marcat aquest any 2024 i ha repartit diverses crítiques i picades d'ullet a personalitats polítiques del panorama català, estatal i internacional. 

Buenafuente ha començat i ha acabat parlant de la casa reial espanyola. Després de reflexionar sobre la compra de béns culturals com el Teatre Victòria (des d'on va gravar el monòleg), l'humorista ha donat pas a un vídeo en què els diferents membres de la dinastia Borbònica protagonitzen un drama familiar, tot parodiant la pel·lícula Casa en flames. Al final del xou, el presentador ha tornat a treure el tema juntament amb la també humorista Sílvia Abril. Tots dos s'han empolainat amb els vestits de l'obra de teatre que interpreten (Tenoriu) per encarnar Joan Carles I i Bárbara Rey. La parella ha fet comèdia sobre la relació entre el rei emèrit i la vedet a través de versos i ironia: "¿No es cierto, ángel de amor, que en esta apartada orilla más pura brillas, Corinna?", s'ha equivocat Joan Carles davant la seva estimada.

En un to més crític, Buenafuente ha posat l'accent en la gestió de la DANA i el fenomen social que ha provocat a les xarxes. "Un president autonòmic que ningú sabia on era, un gabinet d'emergència que no sabia què fer..." ha començat el presentador, que més tard ha apuntat que l'actuació davant del temporal "té molt mèrit perquè de totes les decisions que es podien prendre, sempre escollien la pitjor". Més enllà de les crítiques al govern de Carlos Mazón, Buenafuente també s'ha fixat en els influencers i periodistes que s'han traslladat fins a les zones inundades per a gravar la tragèdia al País Valencià. "Un fenomen que no m'explico és el de la quantitat d'influencers i creadors de continguts que van decidir treure rendiment de la desgràcia", ha etzibat l'humorista.

La visita de Carles Puigdemont a Catalunya durant el ple d'investidura de Salvador Illa també ha sigut un dels temes comentats per Buenafuente. L'humorista ha fet paròdia sobre "l'operació gàbia" executada dels Mossos d'Esquadra. "Jo veia una gàbia, no sé per què, veia una gàbia molt gran amb les rondes paralitzades, tot el trànsit... bé, com un dia normal", ha ironitzat abans de parlar sobre Puigdemont. "A nivell polític va ser un gest simbòlic", ha conclòs Buenafuente, que després de moments d'incertesa intentant respondre per què va servir l'aparició del líder de Junts a l'exili, ha sentenciat que "va posar en evidència moltes coses d'aquest país". Sobre l'actuació dels Mossos, l'humorista ha opinat que "el sistema no estava preparat per combatre barrets de palla" i que, tot i tenir unes bones forces de seguretat, no comptava amb "barrets de palla".

Buenafuente també ha ficat la banya en el futbol. "L'any passat quan vaig fer el monòleg del 23 vaig dir que em feia del Girona", ha recordat tot repassant la situació del club en l'actualitat. "Els culers que ens vam passar al Girona l'any passat ara el Barça és com la teva ex, que des que t'ha deixat ha millorat molt", ha fet burla tot recordant que Xavi Hernández ja no es troba a l'equip tècnic del primer equip masculí. "El Barça femení no para de donar alegries... aquestes no fallen", ha elogiat el presentador, que també ha aprofitat per recordar que les dones "juguen a futbol millor" i "guanyen més títols" que els homes. "Un altre dilema futbolero pels fatxes", ha acabat clavant Buenafuente.