Bob Pop diu que demanar-li que aprengui català «és classista»

L'escriptor està explorant l'idioma al programa de 3Cat "Bob in traslation" després de 20 anys a Catalunya

  • Bob Pop, en una imatge d'arxiu
Publicat el 11 de desembre de 2024 a les 16:23
Actualitzat el 11 de desembre de 2024 a les 16:26

"No sigueu tan classistes. Hi ha un punt de classisme en l''heu d'aprendre català'". Així ho ha reblat l'escriptor madrileny Bob Pop en una conversa amb Joel Diaz a la secció La televisió és cultura de l'APM? de TV3. "Hi ha gent que amb sobreviure ja en té prou", ha continuat per justificar que no sàpiga parlar l'idioma després de 20 anys vivint a Catalunya, tot i que "no de manera continuada".

Díaz ha acceptat l'argument, però ha apuntat que no és el cas de Bop Pop, que és un escriptor reconegut i ha presentat i ha col·laborat en múltiples formats de televisió, ràdio i premsa escrita. De fet, ha estat opinador de la Ser, elDiario.es, Mongólia i Público, alhora que fa obres de teatre i té una sèrie: Maricón perdido. "Fa molt temps que soc un català passiu", ha explicat, abans d'afirmar que ara ha evolucionat a "català versàtil".

Si bé, Bop Pop s'ha mantingut ferm en l'argument que no li paguen per parlar en català, sinó per fer la feina. I, tal com ha recordat, en el cas de Bob in traslation, el programa que presenta a 3Cat, sí que li paguen per aprendre la llengua i, per això, ho ha començat a fer. "T'has enfadat?", li ha preguntat Díaz després de l'explicació. "No, ho he fet perquè sigui televisiu", ha defensat l'escriptor.

La conversa ha aixecat polseguera i s'ha generat un intens debat a les xarxes socials sobre el posicionament ideològic i cultural de Bob Pop i entorn el fet que presenti un programa a la televisió pública de Catalunya. Alhora, sobre el fet que sigui un ferm militant contra l'opressió del col·lectiu LGTBIQ+, però participi de la minorització d'una llengua i els seus parlants.