Nova edició del «Reteena»: més reivindicació i visibilitat per a les dones

Pel·lícules, entrevistes i activitats s'aglutinen per reflexionar sobre el moviment feminista i el #MeToo a través del món audiovisual

  • Cartell de la 7a edició de "Reteena" -
Publicat el 29 de novembre de 2024 a les 19:20

La cultura audiovisual també és un aparador sobre la figura de la dona en la societat occidental i una oportunitat per reflexionar sobre les discriminacions que pateix. Dues sales de cinema, un centre cívic i un museu de Barcelona seran un espai de debat sobre el feminisme i les seves contribucions tot mirant les pel·lícules que han configurat els ideals que defensa i que permeten a l'espectador reflexionar en quin estat està el moviment per la igualtat de gènere. Aquest és l'objectiu i la premissa de Reteena, el Festival Audiovisual Jove de Barcelona que promet confluir talent, actualitat i compromís durant deu dies.

Des del 6 fins al 15 de desembre, la 7a edició d'aquest festival estrenarà diverses projeccions inèdites. Sis produccions internacionals, en què destaquen l'estatunidenca Memoir of a Snail i la catalana L'edat imminent, es publicaran per primer cop a la Filmoteca de Catalunya i a la sala de cinema Zumzeig. També desempolsarà films tan emblemàtics com Coraline o Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón, per donar-los-hi un enfocament actual i un sentit crític arran de l'evolució del feminisme. 

La reflexió sobre aquest moviment s'abordarà especialment a l'últim dia del festival, el 15 de desembre. La Nau Bostik, al barri de la Segrera, serà l'escenari del pòdcast DENTRO de Primavera Sound, que intervindrà en l'agenda d'actes del festival per entrevistar a l'actriu Mireia Oriol. La protagonista del film Soy Nevenka donarà el seu punt de vista sobre la història de Nevenka Fernández, la primera dona a Espanya que va guanyar un judici per assetjament sexual contra un càrrec polític. 

Alba Riera i Iñaki Mur, presentadors de DENTRO, faran èmfasi en els casos d'assetjament sexual de la indústica cultural i audiovisual més enllà de les temàtiques que es tracten a les pel·lícules projectades al llarg del festival. Proposaran fer una reflexió més sobre la xarxa de privilegis que han permès la violència masclista a l'audiovisual i que el moviment feminista ha evidenciat. "Cansades de fer stories enfadades i de respondre'ns amb un uf tia quin fàstic no puc més, abordarem el #MeToo dins la indústria cultural i els seus silencis a través d'un cas que encara ens remou l'estómac", expliquen els dos comunicadors.