EDUARDO MANOSTIJERAS (Disney +)
De què va: Una nit de Nadal, una dona explica la seva neta la història d’Edward, que va ser creat per un inventor però aquest va morir sense poder completar la seva obra i el noi tenia tisores en lloc de mans. Sol i desorientat, acaba vivint amb una família i provant d’integrar-se en una societat que li té por.
Valoració: Encara avui la pel·lícula més rodona de Burton per molts motius. Té ànima, és dura però també divertida, la música de Danny Elfman és extraordinària i serveix de síntesi de totes les fixacions del seu autor. Impossible no emocionar-se amb el ball sota la neu o amb un final que ja és història del seu gènere.
ED WOOD (Disney+ i Movistar+)
De què va: Ed Wood vol ser director de cinema costi el que costi, tot i no tenir formació acadèmica i una personalitat excèntrica que li tanca les portes dels grans estudis. Però amb tenacitat i amb un equip de col·laboradors molt fidel acaba fent les seves pròpies pel·lícules i, sense adonar-se’n, també està fet història.
Valoració: Una de les mirades més apassionants a les interioritats de la indústria i també una sentida celebració d’una manera de fer i de viure el cinema. És tan entranyable com amarga, gràcies a un estil molt personal, el seu ús del blanc i negre i l’apassionant recreació que fa Matin Landau del gran Bela Lugosi.
SLEEPY HOLLOW (Apple TV i Amazon Prime)
De què va: A finals del segle XVIII, Ichabod Crane és enviat a Sleepy Hollow per investigar una successió d’assassinats en què les víctimes sempre apareixen decapitades. La llegenda local diu que els crims són obra d’un genet també sense cap que busca venjança. Aviat Crane s’adona que no és cap llegenda.
Valoració: L’obra de Washington Irving convertida en una gòtica, terrorífica i també dinàmica pel·lícula d’aventures que Burton porta al seu terreny amb brillantor. A banda de comptar amb una de les millors interpretacions de Johnny Depp, el film crea imatges inesborrables i trenca amb el mite que Burton no sap rodar escenes d’acció.
BIG FISH (Apple TV i Amazon Prime)
De què va: William Bloom mai ha tingut una bona relació amb el seu pare perquè l’acusa d’inventar-se històries, però quan la seva mare li diu que té una malaltia terminal torna a casa per passar els seus darrers moments amb ell. De mica en mica es va adonant que la desbordant imaginació del seu pare amaga més veritats del que es pensava.
Valoració: Segurament la darrera gran pel·lícula de Burton. Un conte de fades que també és un retrat generacional i una reivindicació de la imaginació com a estil de vida, amb uns esplèndids Albert Finney, Jessica Lange i Ewan McGregor. És impossible no plorar amb els seus deu minuts finals.
EL RETORN DE BATMAN (Max i Movistar+)
De què va: En una Gotham cada vegada més capbussada en la foscor, Batman veu emergir dos nous rivals: un home que s’ha criat entre pingüins i una dona vestida de gata. Però el protagonista descobreix que el veritable enemic opera des de les esferes del poder i té una perillosa agenda oculta.
Valoració: Una de les seqüeles més personals, inclassificables i arriscades del cinema modern. Una història de Batman amb Batman de secundari, cedint el protagonisme a uns fascinants Michelle Pfeiffer i Danny DeVito i a una escenografia magistral que no ha envellit ni un sol dia. I que bo l’homenatge a "Nosferatu".