L'Auditori del Fòrum de Barcelona acollirà aquest dissabte el glamur del cinema català, amb la gala dels dissetens Premis Gaudí. Marcel Barrena i Dani de la Orden ressonen com els grans preferits de la nit amb les seves creacions, El 47 i Casa en Flames, que acumulen divuit i catorze nominacions, respectivament. Es tracten de dues produccions que han fet història del cinema català.
Tot i el protagonisme d'aquestes dues produccions, dins dels nominats dels Gaudí hi ha títols que també rellueixen. Mamífera, de Liliana Torres, i Salve Maria, de Mar Coll, competiran amb els dos films titànics que van arrasar les sales de cinema l'estiu passat. Alhora, l'Acadèmia del Cinema Català dona veu a les direccions més novelles amb la selecció de films com Un lugar común o Un sol radiant. També hi ha lloc per a l'animació, que enguany compta amb un total de quatre nominats en què destaquen Buffalo Kids i Mariposas negras.
Abans de conèixer quins títols han fet el pes als acadèmics, els espectadors tenen una oportunitat per jutjar per ells mateixos quines pel·lícules mereixen ser dins del palmarès abans que se sàpiguen quins han estat els preferits. La majoria de títols que es troben dins la llista de nominats es pot albirar dins dels catàlegs de streaming. Les ficcions es traslladen a les plataformes de pagament, sobretot Movistar+ i Filmin, mentre que les públiques compilen els documentals que opten a ser llorejats.
«Casa en Flames», a Netflix
Emma Vilarasau (Els sense nom), Enric Auquer (El Mestre que va prometre el mar) i Maria Rodríguez Soto (Els dies que vindran) van captivar els espectadors catalans amb la irrupció d'aquest film a les sales de cinema el passat estiu. Dani de la Orden va dur a la pantalla gran la història de la Montse, una mare que és capaç de fer tot el possible per reunir la seva família. Divorciada des de fa anys, espera que en un únic cap de setmana reconnectar amb els seus fills a la seva casa d'estiueig de Cadaqués, que diu haver posat en venda.
«El 47», sota pagament a Movistar+ i Filmin
Unes setmanes més tard de Casa en flames, les vivències de Manolo Vital es projectaven als cinemes amb una pel·lícula que va fer rècord. El 47 és el títol en català més vist dels darrers 40 anys a l'Estat espanyol. Eduard Fernández (Pa Negre) encarna el conductor d'autobús que va ignorar l'autoritat per fer arribar el transport públic al seu barri, Torre Baró, a finals dels anys 70. Rep el suport incondicional de la seva comunitat, amb qui va construir les primeres cases del veïnat. Carme (Carla Segura) és el seu pilar fonamental, la dona que va conèixer després d'emigrar a Catalunya i la seva muller.
«Mamífera», a Filmin
Liliana Torres (Cites) aborda els embarassos no desitjats en aquest drama encapçalat, de nou, per Maria Rodríguez Soto i Enric Auquer. Lola i Bruno gaudeixen d'una relació estable tranquil·la fins que reben la notícia que poden ser pares. Durant els tres dies que han d'esperar fins que arribi la seva cita a la clínica per poder avortar, cadascú passarà per un procés de reflexió en què la influència dels seus cercles i les expectatives entren en joc. La pressió social pot canviar el rumb de la parella, que fins ara no s'havia qüestionat convertir-se en pares.
«Segundo premio», a Filmin
La Granada de finals dels anys 90 experimenta un canvi de paradigma amb l'arribada de la música alternativa. En ple ambient d'efervescència artística i cultural, una banda indie està a punt de dissoldre's amb la notícia que una de les membres abandona el rock i el guitarrista es troba en una espiral d'autodestrucció. El cantant se'n desentén i decideix tirar endavant amb l'últim projecte del grup: Una semana en el motor de un autobús. Un disc que revolucionarà el gènere i que es publicarà a càrrec de Los Planetas. Una pel·lícula basada en fets reals d'Isaki Lacuesta (Un any, una nit) i Pol Rodríguez.
«Los pequeños amores», a Filmin
Cecilia Rico Clavellino (Viaje al cuarto de una madre) relata un accident farà que una filla i la seva mare s'uneixin a la força durant una temporada. Teresa (María Vázquez) canvia radicalment el seu ritme de vida per ajudar a la seva mare (Adriana Ozores), que necessita la cura d'algú per a recuperar-se. Totes dues aprendran a conviure enmig d'un estiu sufocant i en què el pitjor és posar-se d'acord en els assumptes més trivials del dia a dia. A les nits, però, totes dues s'immergeixen en les converses més profundes que una mare i una filla poden entaular.
«Calladita», a Netflix
La Costa Brava és també la segona protagonista de Calladita. Paula Grimaldo posa cos i ànima a Ana, una jove que acaba d'arribar de Colòmbia i busca feina a una casa luxosa a peu de platja. De seguida es posa a disposició d'una família de marxants d'art, que l'obliguen a treballar sense contracte i sota la promesa d'aconseguir els papers sempre que compleixi les seves tasques i sigui discreta i calladeta. Gisela (Nany Tovar), que serveix a la família que viu al costat, li revelarà que s'estan aprofitant d'ella. Pel·lícula de Miguel Faus que es basa en el curtmetratge homònim que va dirigir el 2020.
«Un lugar común», a Movistar+
Pilar (Eva Llorach) gaudeix d'una vida estable i tranquil·la: és la mare ideal i la professional que desitjarien a qualsevol cílinca. Fins que és acomiadada. Davant aquesta notícia, la protagonista d'Un lugar común pateix un buit existencial que la duu a refugiar-se en el que més li agrada fer, és a dir, cuidar la seva família. Celia Giraldo (Això no és Suècia) cerca a través de la comèdia i el drama la importància de conèixer la vida d'un mateix i quines oportunitats poden comportar els canvis sobtats en la vida d'una dona de 40 anys. Pilar trobarà un "nou jo" dins seu i descobrirà què amaga a sota de la seva cuirassa de mare protectora.
«Un sol radiant», a Filmin
La tarragonina Mònica Cambra (Mareas ocultas) i la mallorquina Ariadna Fortuny (Els Esvaïts) dirigeixen el seu primer llargmetratge, que té lloc a un entorn bucòlic. Una mare (Núria Prims) i dues filles (Laia Artigas i Nunu Sales) passen uns dies a una casa al bell mig del no-res i en què només se sent el so de la natura. Malgrat l'aparença de calma, el nerviosisme i la tensió es van apoderant del llogaret. La família s'enfronta a la fi del món i lluitarà per mantenir-se unida fins que acabin desapareixent.
«La Fugida», a 3Cat
Les investigacions de Guillem Sánchez salten a la pantalla gran amb La Fugida, un documental sobre les seves indagacions periodístiques a una sèrie de centres educatius religiosos. La coproducció de 3Cat amb El Periódico narra els abusos sexuals a menors per part de dos sacerdots jesuïtes a Barcelona i a Cochabamba, a Bolívia. Els casos d'assetjament es perllonguen al llarg de trenta anys, amb centenars de víctimes. Josep Morell (Ernest Lluch: lliure i atrevit) dirigeix la seva sisena producció documental, que el permet ser nominat per primer cop als Gaudí com a cineasta.
«La Joia: Bad Gyal», a Prime
Les cares més conegudes del panorama musical en castellà intervenen en el documental que mostra el procés creatiu de La Joia, el primer àlbum d'estudi de la barcelonina Bad Gyal. Llums i ombres, moments de diversió i desesperació caracteritzen el viatge emocional que emprèn la cantant de música urbana, que experimenta una evolució vertiginosa de la seva fama internacional. David Camarero, conegut per dirigir alguns videoclips de cantants de la talla d'Aitana o Belén Aguilera, es projecta per primer cop a les sales de cinema amb una immersió total a la vida personal i professional d'Alba Farelo.
«Sau: La memòria submergida», a 3Cat i RTVE Play
Ot Burgaya es capbussa en un dels pantans més emblemàtics de Catalunya en la seva primera producció, Sau: La memòria submergida, un treball documental amb la implicació d'El 9 TV i La Xarxa. Durant una hora, el director se centra en les vides i històries que s'oculten sota l'aigua d'aquesta presa. Les restes de Sant Romà de Sau s'intueixen quan la cota de l'embassament baixa i deixa imaginar els visitants la vida dels veïns d'aquest indret. Un viatge que rescata arxius, fotografies i records de l'oblit.
«Els buits», a Filmin
Curtmetratge a càrrec del trio de directores Sofia Esteve Santonja (Perpetua Felicidad), Marina Freixa Roca i Isa Luengo (La Ciutat interior) que posa en el focus la memòria democràtica i la repressió franquista. Mariona, una militant d'esquerres, és detinguda i internada en un correccional del Patronat de Protecció a la Dona amb l'objectiu de "regenerar-se". Tan sols té 17 anys. Més de cinquanta anys després, ella i la seva filla Marina tenen l'objectiu de rememorar els fets i omplir els buits d'aquesta història per fer justícia. Vint minuts que condensen l'apaivagament dels moviments inconformistes durant la dictadura a través de la violència institucional.
«Buffalo Kids», a Movistar+
Tom i Mary són dos germans orfes que arriben a Nova York en plena era industrial per trobar-se amb el seu oncle. Per reunir-se amb ell, hauran de pujar a un tren que els farà viure mil i una aventures pel Far West americà. Coneixeran Nick, un amic que els canviarà la vida per sempre. Una pel·lícula d'animació que no arriba als 90 minuts capitanejada per Pedro Solís García (Cuerdas) i Juan Jesús García Galocha (Momias) en què el poder de l'amistat es barreja amb molta acció i paisatges clàssics de la ruralia estatunidenca.
«L'abadessa», a Filmin
Antonio Chavarrías (Dictado) torna després de vuit anys sense estrenar cap llargmetratge amb L'abadessa, un drama religiós que té lloc al segle IX. Emma, una jove de 17 anys encarnada per Daniela Brown (Marco), és nomenada abadessa i té l'encàrrec de repoblar i cristianitzar els territoris fins ara ocupats pels moriscs. Més enllà dels invasors, haurà d'enfrontar-se a una amenaça dins de l'abadia que encapçala: la desconfiança i les reticències de nobles i monges. Blanca Romero (Bienvenidos a Edén) i Carlos Cuevas (El 47) també es troben dins del repartiment.
«Anatomía de una caída», a Filmin i Movistar+
El thriller judicial aclamat per la crítica francesa internacional que posa al punt de mira Sandra (Sandra Hüller), que és acusada d'haver matat al seu marit. L'escriptora alemanya vivia amb el seu marit Samuel (Samuel Theis) i el seu fill cec Daniel (Milo Machado-Garner) a una caseta enmig dels Alps quan troben la seva parella estès sobre la neu i sense vida davant l'habitatge. El testimoni del seu fill i el gos de la família seran clau per a resoldre la misteriosa mort del pare, que últimament sentia discutir molt amb la mare.
«Fallen leaves», a Filmin i Movistar+
Ansa (Alma Pöysti) i Holappa (Jussi Vatanen) són dos ciutadans solters de Hèlsinki que se senten sols. La primera viu en un apartament que li costa pagar perquè viu amb un contracte de zero hores a un supermercat. El segon, amb uns companys de feina mentre està construint una edifici i que busca consol en l'alcohol. Sorgeix l'amor en una nit gèlida d'hivern, un parèntesi en les seves vides sumides en la precarietat laboral. Una relació que es veurà afectada per diversos vaivens i una visió gens romàntica de la vida en parella.
«Poor things», a Disney+
Yorgos Lanthimos (The Favourite) publica l'enèsima pel·lícula polèmica de la seva carrera. Emma Stone (La La Land) és Bella Baxter, una jove que ha reviscut gràcies a una operació increïble del doctor Godwin Baxter (Williem Dafoe). L'únic inconvenient és que Bella haurà de tornar a aprendre els bàsics per viure ja que el cirurcià li ha implantat el cervell d'un nadó. Incapaç d'entendre els prejudicis de l'època victoriana, la jove absorvirà tots els detalls del món que li envolta fins marcar el seu propòsit: defensar la igualtat i l'alliberament de la dona.
«La zona d'interès», a Filmin i Movistar+
Una pel·lícula sobre un camp d'extermini sense que se'n vegi cap. Sandra Hüller torna a aparèixer com a mare de família en un film ambientat en plena dictadura nazi. Amb el seu marit Rudolf (Christian Friedel) intentarà bregar amb la idea que la seva nova llar es troba enganxada al camp d'Auschwitz i actuar amb normalitat. La parella, que és comandant de les SS, té una relació estreta amb el que passa dins del centre, on es duen a terme morts cruentes i una repressió extrema. El britànic Jonathan Glazer dirigeix aquest film de terror psicològic que s'ubica a la Zona d'interès de la ciutat polonesa.