Gambito de dama

Títol original: The Queen's Gambit

Any: 2020

País: Estats Units

Creador: Scott Frank, Allan Scott

Temporades: Minisèrie de 7 episodis

Gènere: ,

Plataforma:

 Gambito de dama
(2020) on IMDb

De què va:

En la vida de diversos jugadors d’escacs prodigiosos, sobretot en la del nord-americà Bobby Fischer, que tenia uns orígens humils, com la Beth Harmon i que als 15 anys va competir per primer cop en un campionat mundial. La inspiració ha estat reconeguda per Walter Tevis, autor de la novel·la en què es basa la minisèrie i que es va publicar per primer vegada l’any 1983. Fa poc s’ha traduït al català, editada per Columna Edicions, arran de l’èxit de la minisèrie. També hi ha qui ha comparat la història de la ficció amb la de l’hongaresa Judit Polgar, que també va ser nena prodigi dels escacs i està considerada la millor jugadora d’escacs del món.

Aparentment és:

La història d'una prodigi dels escacs i el seu ascens, torneig a torneig, fins al capdamunt d'aquest món.

En realitat és:

La història d'una dona triomfant en un món d'homes contra tot pronòstic. També un estudi dels aspectes auto-destructius relacionats amb la recerca obsessiva de la perfecció que sovint caracteritzen les persones excepcionals en el seu camp.

El punt fort:

L'actriu Anya-Taylor Joy omple la pantalla amb la seva presència magnètica, que la càmera sap aprofitar per endur-se l'espectador. A nivell formal, és una sèrie molt cuidada i preciosista que fa pensar en ficcions com The Crown.

Qui l'escriu? :

Scott Frank és el nom amb més pes creatiu de la minisèrie. N'és el director i el co-creador (amb Allan Scott). L'anterior sèrie d'Scott Frank va ser Godless, un western on els personatges femenins tenien un rol molt important.

Qui l'assessora? :

El campió del món Garry Kasparov i l'entrenador Bruce Pandolfini, que de fet, va assessorar també a l'autor de la novel·la en què es basa la minisèrie i és qui va tenir la idea del títol, que fa referència a una obertura arriscada.

Argot que apendràs:

Obertura, forquilla, defensa siciliana o Atac Marshall.

On:

 

Tràiler:

Imatges:

Deixa un comentari