La fesomia de Ràdio-Televisió Espanyola (RTVE) pot canviar d'aquí a dos anys. Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés, ha anunciat que el futur de La2 va ser un dels objectes de negociació en la composició del nou consell de RTVE el passat octubre. En declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, Nogueras ha explicat que la creació del govern de la corporació implicarà que el segon canal de Televisió Espanyola passi a emetre's "íntegrament en català" d'una manera gradual. "De mica en mica s'anirà fent", ha detallat, tot assenyalant la "moltíssima oferta en castellà i no en català".
A banda de les negociacions per formar la nova administració de RTVE, Nogueras també ha descrit que Junts s'ha reunit amb el president de la corporació, José Pablo López, perquè s'inverteixi "el 20% dels recursos que té Televisió Espanyola" a Catalunya i els continguts en parla catalana. "Els dibuixos els podrem escoltar en català", ha assegurat la portaveu.
Per la seva banda, el Govern de la Generalitat s'ha pronunciat sobre el canvi en la televisió en català. Segons Albert Dalmau, conseller de Presidència, l'executiu de Salvador Illa treballa per "reordenar" l'espai audiovisual de Catalunya i promoure els continguts en la llengua autòctona. Ha destacat, també, que està intentant canviar el múltiplex perquè TV3 pugui emetre tots els seus continguts en alta definició i perquè Televisió Espanyola tingui un canal íntegrament en català al país.
"És un èxit col·lectiu", ha declarat Dalmau al Parlament, que espera que els primers acords per a la reestructuració entri en vigor abans de l'estiu. Des del 3Cat s'ha valorat molt positivament l'anunci, una reivindicació històrica de la cadena. Una vegada s'aprovi per part del govern espanyol i s'atorgui el nou espai a TV3, caldrà veure com s'articula l'operació en l'àmbit tècnic i econòmic.
La creació d'un nou canal en català és un dels objectius del mandat d'Illa. El novembre del 2024, el president va explicar al matinal de Catalunya Ràdio que feia "molt temps" que es comentava aquesta mesura i que hi havia "possibilitats tècniques per fer-ho". La qüestió es planteja des del 2008. L'aleshores conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació Joan Manel Tresserras va posar sobre la taula el desenvolupament d'un canal en llengua catalana que tingués cobertura a tots els Països Catalans excepte l'Alguer, la Franja i la Catalunya Nord. En aquell moment Tresserras va valorar que aquest projecte tindria "una gran oportunitat de negoci" i que la corporació té "l'única televisió amb capacitat legal per cobrir aquest àmbit".