El CAC extingueix definitivament les llicències de 8tv i 25 TV

L'organisme ha conclòs els dos procediments que deixen Catalunya sense cap oferta de televisió privada en català

Publicat el 16 de novembre de 2023 a les 19:30
Actualitzat el 17 de novembre de 2023 a les 15:45

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat extinguir la llicència a 8tv i 25 TV. El motiu d'aquesta decisió es produeix arran del concurs de creditors que va presentar la cadena privada i la manca d'emissions continuades de la segona. Així doncs, l'organisme ha aprovat extingir la llicència del múltiplex a l’empresa gestora de l'italià Nicola Pedrazzoli que tenia el múltiplex pel qual emetia 8tv, i els canals Verdi Clàssics, Fibracat TV i Barça TV, que també havien cessat les seves emissions durant els darrers mesos.

El CAC també ha aprovat extingir la llicència de televisió local de la província de Barcelona a l'empresa de Luis del Olmo González, per on s'emetia 25 TV. La cadena havia cessat les seves emissions el passat 1 de setembre després de 32 anys.

El CAC demana més competències i pressupost

En paral·lel a això, aquest dijous Xevi Xirgo, president del CAC va demanar una ampliació competencial i pressupostària del regulador català per afrontar els nous reptes de l’audiovisual. Xirgo va afegir que cal aprofitar el moment actual, en què finalment s’ha desencallat la tramitació del projecte de llei de l’audiovisual de Catalunya, per posar al dia tant les competències com el pressupost del Consell.

El president del CAC, que va prendre possessió, juntament amb la resta de membres, el febrer del 2022, va recordar que durant la crisi del 2008 la institució va patir una retallada del 50% del seu pressupost i que des d’aleshores la situació "s’ha mantingut de manera irreversible amb el pas dels anys i dels governs".

"En una societat que és més audiovisual que mai, amb els riscos però també amb les oportunitats que això comporta, cal una aposta clara per l’organisme que ha de vetllar, fiscalitzar i aportar solucions a aquest sector", va assenyalar. Xirgu també va afegir el següent: "Ens cal una versió 2.0 del CAC que passi sobretot per una aposta valenta per actualitzar i ampliar les seves competències, encara que trepitgem alguns ulls de poll a uns quants quilòmetres d’aquí. No és pas una cosa tan estranya. Ho han fet pràcticament tots els reguladors europeus en els darrers anys".