El nou canal en català d'RTVE, batejat com a 2CAT però encara sense un nom definitiu, no es podrà veure ni als territoris del País Valencià ni a les Balears. Així ho va confirmar el president de la corporació audiovisual espanyola, José Pablo López, en la seva compareixença mensual a la comissió de control a RTVE al Congrés dels Diputats. Descarta una emissió a través de la televisió analògica i només ha donat una opció perquè els catalanoparlants d'aquells territoris puguin veure-la: des de la plataforma RTVE Play.
Preguntat pel diputat Francesc Marc-Álvaro, López ha deixat clar que només estarà disponible a Catalunya a través. El d'ERC li havia fet referència al fet que si el nou canal tindrà continguts que expliquin les realitats del País Valencià i de les Balears, però el president de la corporació espanyola ha explicat que els continguts se centraran "fonamentalment en la realitat de Catalunya".
"És un canal enfocat a Catalunya i la majoria dels continguts es produiran des del centre de Sant Cugat", ha insistit. López s'ha centrat a explicar el que ja sabíem sobre el nou canal, especialment després de la presentació des dels estudis d'RTVE en territori català.
Com serà el nou canal d'RTVE en català?
Tal com va avançar El Món de la Tele, el nou projecte no podrà començar les seves emissions de manera íntegra en català. Ni tan sols un cop avançada la seva emissió en proves. Diverses fonts han relatat el camí a seguir: emissions tècniques i de prova per la Diada, com van avançar des d'RTVE, i després, cap a l'octubre o novembre, fer-ho en plenes condicions. Serà llavors quan es podrà veure que "més de la meitat dels continguts" seran en català, però no tots. Molts programes s'absorbiran d'altres cadenes, com La 1, però el seu denominador comú serà la producció feta des de Sant Cugat del Vallès. L'arxiu històric serà rellevant en aquest camí.
El projecte serà "generalista" amb una oferta "complementària" al que s'ofereix a altres canals. L'objectiu és seduir una "bossa de públic" transversal que entenen que està "orfe a la televisió lineal". "Volem oferir programes que no s'estiguin fent i posar-ho a la graella", va avançar Nolis en la seva presentació. Els responsables també van explicar que la posada en marxa del canal no suposarà la sortida dels informatius autonòmics de La 1 ni la resta de connexions. "Serà un projecte complementari", va dir.
També van avançar el fet que treballen per aconseguir que el canal infantil de TVE també s'emeti en català; totes les transmissions esportives, sigui quina sigui la disciplina, també tinguin àudio en català; i altres novetats, com el fet de construir una subtitulació en català com ja disposen altres plataformes de contingut en streaming.
Tindran presència programes com el Late Xou de Marc Giró, el qual Nolis ha reivindicat com el primer programa de format que es va fer a Catalunya, "i ara n'hi ha molts". El director de la nova cadena també ha fet referència al fet que volen que Televisió Espanyola "tingui més presència a Catalunya". Programes com el Cafè d'Idees, L'Altaveu o La recepta perduda seran grans protagonistes de la nova graella. "Comptarem amb programes que s'estan fent en castellà ara mateix, com el Saber y Ganar", ha explicat el director.
Laura Folguera, directora de continguts, va profunditzar més en quin serà el cartell televisiu de les pròximes emissions. "Volem reagrupar tots aquests programes que s'estan emetent en desconnexió. És una finestra feble, però el canal ve a donar estabilitat a tots aquests programes que es fan des de Sant Cugat del Vallès", va explicar. Ella mateixa va deixar clar que "volen reivindicar-se" i aconseguir ubicar l'espectador de Televisió Espanyola però amb la perspectiva de Catalunya.