Catalunya és terra de sitcoms. Almenys ho era fa vint anys. Tòtems televisius de TV3 com Plats Bruts, Lo Cartanya, L'un per l'altre o Jet Lag van ser èxits absoluts d'audiència i van enamorar tota una generació d'espectadors que van acabar trobant companyia en una sèrie de personatges propers, carregats d'humor i també de problemes. L'última sèrie de comèdia de situació de producció pròpia a TV3 va ser 13 anys i un dia, que es va acabar d'emetre el 2009.
La televisió pública catalana va decidir apostar per un altre tipus de formats i ficcions, deixant orfes tot un públic que va buscar el consol en produccions espanyoles o americanes. L'abril del 2024 tot va canviar: el 3Cat tenia la intenció de recuperar el gènere i van obrir una convocatòria per a poder produir fins a tres sèries d'aquest estil en els pròxims cinc anys. I La casa nostra n'és la primera.
El Món de la Tele ha pogut accedir al set de rodatge de la sitcom creada i dirigida per Dani de la Orden, Oriol Pérez, Eduard Sola i Dani Amor, parlar amb els seus creadors i amb el repartiment principal que dona vida a la disfuncional família (i alguns amics) que protagonitzarà la història. Tots quatre, en una gran comunió que es transmet des del principi, s'han mostrat molt orgullós de la feina feta, del càsting triat i de com està funcionant tot plegat. Aquest dimarts rodaven el cinquè capítol -tots ells amb públic, que evidentment ja ha pogut veure els episodis i part de la trama en viu- i encara falten per resoldre diverses qüestions de la trama. De la Orden ha explicat com va començar tot plegat.
"La idea sorgeix de no aguantar els pares quan vius amb ells i se separen. Intentar explicar què implica fer-se gran a partir dels 30 i sentir que encara no pots estar creixent", ha relatat. La casa nostra és, encara que sembli mentida amb la premissa del creador, una comèdia romàntica en un escenari concret: la convivència forçada entre un fill i els seus pares, també amb el seu millor amic i un conjunt més de personatges. Família i amor conflueixen en un format sitcom que, com han admès els quatre creadors, està molt influenciat per les velles sèries del 3Cat, però també amb totes aquelles que procedeixen dels EUA i tothom reconeix.
És una sèrie cuinada a foc lent des de fa molts anys, han admès De la Orden i Sola. Just després de Barcelona nit d'estiu (2013) i que ha anat madurant en les mans de tots ells en paral·lel els grans èxits recollits en el món audiovisual -el darrer, el de Casa en flames-. Gràcies a la convocatòria feta el 2024 per part del 3Cat, van recuperar els textos, "els van actualitzar" i van aconseguir ser una de les ficcions triades per estrenar-se com les noves sitcoms contemporànies de TV3. Mirant enrere, Sola també ha admès que "estem igual" en temes d'habitatge o "la discussió entre generacions", i això mantenia la vigència de la seva obra.
Totes les persones implicades en la sèrie, des del repartiment fins als creadors, remarquen el fet que una ficció del 3Cat torni a tenir públic. És a dir, els actors, a l'hora de rodar un capítol -poden ser hores-, tanquen les escenes en els decorats que pertoquen, però amb la particularitat que hi ha un públic, desenes de persones, que estan reaccionant a les bromes en directe, en el format sitcom més clàssic. Fonts consultades de la producció remarquen les "ganes" que tenien per exposar-se a un format com aquest i és un to que es palpava en cada racó del gran plató on roden els capítols. "Tens una resposta directa i saps si les coses funcionen o no", ha explicat Oriol Pérez. "Si no, és una putada", ha matisat Amor, sorneguer.
De la Orden també ha volgut apuntar quins són els ingredients clau pel qual considera que la sèrie funcionarà. "Volíem pensar només en guió, posar-nos limitacions en no complicar-nos i que l'única solució perquè tot funcioni és el text i els actors", ha remarcat, admetent la clara diferència que han viscut tots plegats amb una planificació d'una pel·lícula o una sèrie d'un altre gènere que no una comèdia de situació rodada en un set i amb públic.
Tots quatre han admès el pes de certa responsabilitat per ser els primers a recuperar les sitcoms per a 3Cat, un format que té seguidors inamovibles i infatigables de títols com Plats Bruts o Lo Cartanyà. Saben que hi hi haurà comparació, però això els anima. "La proposta és molt honesta, volem fer allò amb què ens vam criar tots quan teníem 10 anys", ha reconegut de la Orden. En paral·lel són conscients del món actual i Solà ha estat encara més clar: la necessitat de fer una cosa local, catalana, és la clau del triomf. "En el primer episodi fem un acudit sobre Lamine Yamal, vull dir", han dit.
Els grans protagonistes
Una gran sitcom no funciona sense uns clars protagonistes i el repartiment de La casa nostra té tots els ingredients per agradar, sorprendre i fer riure el públic. Fa poc més d'un més, el 3Cat ja va anunciar els personatges principals: Marc Rius, Adrian Grösser, Paula Malia, Betsy Túrnez, Albert Ribalta, Llum Barrera i Nuria Casas. Els rostres de la sèrie també han parlat amb la premsa des del set de rodatge, i han mostrat la seva il·lusió per estrenar-se en un format com aquest (a excepció de Ribalta, qui va treure el cap a Plats Bruts i va ser recurrent a Jet Lag) i com la immediatesa d'aquest gènere els fa saltar d'un episodi rodat a l'assaig d'un altre de manera frenètica.
Preguntats per la capacitat d'improvisació, tots ells han reconegut que encara estan trobant el to i els marges a recórrer, però Malia ha deixat clar que cada vegada que preparen el text amb els creadors, aquests donen molt marge per a la conversa i a modelar els personatges. "Estan molt oberts a totes les situacions que puguin sorgir", ha explicat l'actriu. També han reconegut l'aparició d'altres actors i actrius en episodis puntuals, amb la gran sorpresa que això suposaran els cameos.
La casa nostra és una de les grans apostes de la nova temporada del 3Cat i promet ser un èxit per a un públic català que fins ara ha viscut gairebé dues dècades orfe d'aquest format. Les expectatives són altes, però les reaccions del públic que ja ha pogut gaudir del rodatge de cinc capítols són un termòmetre per entendre que, encara que a través d'una pantalla es viu diferent, la nova sitcom de TV3 pot col·locar-se entre les més grans de tota la seva història.