Cinc pel·lícules i sèries sobre el món del futbol

El món del futbol ha donat peu a ficcions cinematogràfiques i televisives que tenen un gran mèrit: et poden agradar encara que no siguis un aficionat a aquest esport

EVASIÓN O VICTORIA (Apple TV+)

De què va: El comandant del camp de concentració de Gensdorff, antic jugador de la selecció alemanya, té la idea d'organitzar un partit de futbol entre els presos que juguen a aquest esport i els oficials que vigilen el camp. Tot i que al principi són reticents, els reclusos accepten la proposta amb un objectiu molt clar: guanyar el partit.

Valoració: No es troba entre els millors treballs de John Huston, però ja ha esdevingut un clàssic modern. I no és estrany, perquè una pel·lícula amb Sylvester Stallone parant un penal, Pelé traient la pilota als nazis i Michael Caine irradiant carisma no pots fer altra cosa que estimar-la.

TED LASSO (Apple TV+)

De què va: Ted Lasso, entrenador de futbol americà, accepta entrenar un club anglès en hores baixes. En realitat la propietària de l'equip vol que fracassi perquè es vol venjar de l'anterior propietari i exmarit. Però l'encant de Ted acaba fent forat al vestidor i els jugadors recuperen la il·lusió de saltar al camp.

Valoració: Quan una sèrie aconsegueix que els partits siguin tan o més emocionants que els de la realitat, és que fa alguna cosa molt bé. Una comèdia entranyable, de les que posa de bon humor, amb un Jason Sudeikis descomunal i un bon grapat d'escenes impagables. Fins i tot li perdones que baixi molt de nivell en una de les temporades.

HOME GROUND (Filmin)

De què va: Quan un club noruec que acaba de pujar de divisió perd el seu veterà entrenador, una dona, Helena Mikkelsen, rep l'encàrrec de dirigir l'equip. Aquesta decisió pionera provoca el rebuig instantani de mitjans, aficionats i jugadors. Però quan comencen els entrenaments, queda clar que Helena no es deixarà trepitjar per ningú.

Valoració: A més de dialogar amb l'actualitat d'una forma tan atrevida com efectiva, aquesta visió del món del futbol destaca per les seves veritats sobre el patriarcat i la falta d'empatia. Té una gran actriu al capdavant i s'endinsa en tots els temes que tracta amb rigor i, a estones, una notable mala bava.

QUIERO SER COMO BECKHAM (Movistar+)

De què va: Jess manté un constant enfrontament amb els seus pares, ja que ells voldrien que fos una adolescent índia tradicional i ella voldria triomfar en el món del futbol com el seu ídol, David Beckham. Així, quan la seva amiga Jules li ofereix apuntar-se a un equip, Jess ni s'ho pensa. Però la decisió li portarà uns quants problemes.

Valoració: Vista avui, aquesta comèdia britànica és encara més revolucionària que en el moment de la seva estrena. Es va avançar a l'evolució de l'esport femení, a la necessitat de superar els prejudicis racials i a apoderar una adolescent defugint els clixés. Va ser el film que ens va descobrir Keira Knightley.

FUERA DE JUEGO (Acontra+)

De què va: Paul, un professor i fervent seguidor de l'Arsenal, coneix Sarah i s'enamora d'ella. La noia no és gens aficionada al futbol i li demana que alterni la seva passió amb una vida menys agitada. Però Paul, en lloc de trobar el terme mitjà, manté la seva fixació amb l'Arsenal a esquenes de la seva parella.

Valoració: Una magnífica novel·la de Nick Hornby adaptada per ell mateix. I es nota, perquè la pel·lícula conserva l'estudi de personatges i els gags més corrosius del llibre. Ratlla la inversemblança en algun moment, però les interpretacions de Colin Firth i Ruth Gemmell, i el seu impagable final, ho compensen amb escreix.

ETIQUETES:

Deixa un comentari