Polèmica

Edició polèmica d'Eurovisió: la ciutat de Malmö s'omple de protestes contra la participació d'Israel

Els manifestants fan boicot a l'actuació d'Eden Golan durant la segona semifinal i protesten als carrers de Malmö

Protestes a Malmö / Europa Press

El festival d'Eurovisió 2024, que enguany se celebra a Suècia, ha arrencat amb molta polèmica. Dijous, la ciutat de Malmö s'ha omplert de manifestants que protestaven en contra de la participació d'Israel al certamen musical i durant la segona semifinal s'ha viscut el boicot en directe. La presència d'Israel al festival ha provocat moltes crítiques arran de la guerra que manté amb Hamàs a la franja de Gaza. Una decisió que xoca amb la de fa dos anys, quan es va decidir expulsar Rússia del concurs després d'haver envaït Ucraïna.

Des que va arrencar el festival, s'han manifestat diverses veus a favor del poble palestí. El primer a mostrar el seu suport a Palestina va ser Eric Saade, representant de Suècia el 2011, qui ha actuat al costat de Chanel i Eleni Foureira al començament de la primera semifinal d'enguany amb el seu tema Popular. El cantant suec, motivat pels seus orígens (el seu pare és palestí), va sortir a l'escenari amb una kufia -mocador palestí- envoltada al canell.

L'organització va fer un comunicat lamentant que Saade hagués decidit comprometre el caràcter apolític de l'esdeveniment, tot i conèixer les bases del concurs. La seva actuació va ser eliminada de les xarxes socials d'Eurovisió, un gest que l'artista ha acusat de racista.

El cantant suec no ha estat l'únic a donar suport a Palestina. Bambie Thug, representant d'Irlanda, ha criticat a la UER per exigir-li que eliminés les paraules 'Saor Don Phalaistin' ('Llibertat per Palestina') i 'Ceasefire' ('Alto el foc') que incloïa en el seu maquillatge facial, en Ogham, una antiga llengua celta.

Durant la segona semifinal de dijous, l'actuació d'Israel ha estat polèmica. La cantant israeliana Eden Golan ha estat rebuda amb xiulades a plató que l'organització ha silenciat amb aplaudiments falsos. Davant aquesta situació, algunes televisions europees, com la televisió pública belga, han interromput l'emissió.

Final: horaris i participants

Enguany, la final se celebrarà el dissabte 11 de maig al recinte Malmö Arena a les 21:00 hores, i serà passada la mitjanit quan es coneixerà al guanyador de l'edició.

Les votacions de la primera semifinal van decidir que només 10 països passaven a la Gran Final d'aquest dissabte: Sèrbia, Portugal, Eslovènia, Ucraïna, Lituània, Finlàndia, Xipre, Croàcia, Irlanda i Luxemburg. Han quedat fora Austràlia, Moldàvia, Polònia, Islàndia i Azerbaidjan, que no repetiran les seves actuacions a la final.

Els països classificats a la segona semifinal són Letònia; Àustria, Països Baixos, Noruega, Israel, Grècia, Estònia, Suïssa, Geòrgia i Armènia.

ETIQUETES:

Deixa un comentari