LLISTAT

8 llibres de l"star system' català per al Sant Jordi d'aquest 2024

Us proposem una selecció de diversos personatges mediàtics per gaudir d'una lectura interessant i també divertida

Gessamí Caramés al "Cuines"

Com ja és habitual cada Diada de Sant Jordi, alguns dels presentadors i cares més populars del panorama audiovisual, han publicat el seu propi llibre. Són els anomenats "mediàtics", un concepte que va posar de moda Andreu Buenafuente als anys 2000, quan any rere any, encapçalava el rànquing dels més venuts, no sense polèmica.

Aquest 2024, no serà una excepció. I a les parades i llibreries d'arreu del país trobarem llibres d'espais televisius i sèries com Vida de Teresina, Cuines, Tor, de presentadors com Xavi Coral, Ramon Gener, Jair Domínguez o la cuinera Maria Nicolau.

1. Cuines, de Marc Ribas, Gessamí Caramés i Arnau París (Ara Llibres)

Els tres cuiners de la sobretaula de TV3 presenten un llibre pràctic amb un festival de consells i receptes que ens ajudaran en el dia a dia i també en les grans ocasions. I, com al programa, hi trobarem la versió més extesa de les elaboracions, de la mà del Marc i la Gessa, però també la versió "pim-pam" de la cuina de l'Arnau.

2. Aprendre a esquivar les bales, de Xavi Coral (La Campana)

El debut literari del presentador del TN Migdia de TV3 que relata la història del seu avi a partir de les memòries que aquest va escriure durant la Guerra Civil. La seva és la història de la derrota de l'exèrcit republicà, que viurà en primera persona a cada batalla, a cada front. Des de l'Aragó, passant per la batalla de l'Ebre, fins a l'Àfrica i una dura i llarga postguerra que es convertirà en un infern encara més cruel que la pròpia guerra.

3. Tor: foc encès, de Carles Porta (La Campana)

El 1896, les tretze famílies que vivien a Tor es van declarar propietàries de la muntanya que envoltava el poble del Pallars Sobirà, amb la condició de mantenir la casa oberta o, com deien els veïns, tenir el foc encès tot l'any. Amb els anys, la guerra, el contraban i nous interessos van alimentar disputes i rancúnies. Les dues primeres víctimes van morir, el 1980, en un violent enfrontament entre els homes d'un cacic local i els d'un empresari entestat en convertir la vall en una estació d'esquí.

Tot i la sang vessada, les demandes judicials no es van aturar i a febrer de 1995, el jutge de Tremp va declar Josep Montané, "Sansa", amo únic de la muntanya. Aquell estiu es va convertir en la tercera víctima. Qui va matar Sansa? Carles Porta ofereix els testimonis i la documentació que permeten deliberar sobre un crim mai resolt. I narra amb passió la història d'una obsessió que l'ha dut des del 1997 a investigar i recollir testimonis d'uns fets verídics que han fet de Tor un cas mític del true crime.

4. Estanislau del nas blau i l'ascensor a la lluna, de Jair Domínguez (Grup 62)

El primer àlbum il·lustrat del copresentador de l'Està passant i El Búnquer. Un conte divertit i esbojarrat que ens demostra que res és impossible. L'Estanislau és un ratolí normal i corrent que somia a convertir-se en astronauta per poder anar a la lluna i comprovar si està feta de formatge. Però té un problema, i és que li fan por les altures. Llavors se li acut la idea de construir un ascensor per poder arribar-hi, i ho farà amb l'ajuda del seu veí Vicenç, un ratolí molt xafarder. Junts, però, formaran un gran equip i viuran una aventura inoblidable.

5. Història d'un piano, de Ramon Gener (Columna)

Novel·la sobre la força d'un instrument que esdevé una metàfora del poder de redempció a través de l'amor, de l'amistat, de la bellesa i, per descomptat, de la música. El protagonista de la novel·la troba el piano de so vellutat que sempre havia volgut en una petita botiga del barri de Gràcia. En Janusz Borowski, un home misteriós nascut en un bosc a l'est de Polònia, l'adverteix que es tracta d'un piano molt especial que ha de cuidar. El piano de cua, amb el número de sèrie 31887, és un Grotrian-Steinweg construït a Brunsvic (Alemanya) l'any 1915. La descoberta d'un secret ocult al seu interior el portarà a iniciar un llarg viatge en un relat que recorre la història d'Europa del segle XX.

6. Una vida a les muntanyes, d'Abraham Orriols (Ara Llibres)

El periodista de TV3 presenta un llibre sobre la pastora més vella de Catalunya resident a Bruguera, un petit poble del Ripollès. Amb quasi cent anys, la Marina Vilalta segueix exercint un ofici que estima però que té un futur incert. Un ofici sacrificat que requereix dedicació i paciència i que està íntimament lligat a la terra.

La història de la Marina, ens permet mirar a la muntanya amb tota la seva immensitat i conèixer els que la treballen, els que s'hi han amagat o escapat i els animals que hi viuen salvatges. Ens presenta la força de la natura sobre l'home i com aquest, amb els anys, ha après a entendre-la, preveure-la i i conviure-hi.

7. Cremo!, de Maria Nicolau (Columna)

La popular xef de TV3 presenta la història d'una noia normal i corrent que un bon dia decideix deixar-ho tot per aprendre un ofici del qual no sap res i llançar-se de cap a una aventura per escoles d'hostaleria peculiars, restaurants insòlits, hotels i pastisseries de tota mena i condició, mentre el país és sacsejat per la revolta gastronòmica del segle.

Un assaig i un receptari que van molt més enllà, on es barregen, com qui fa una beixamel, passió, empenta, memòries, personatges estrambòtics i reflexions que ens faran vibrar en cada pàgina amb la cuina al ritme revolucionari de la Maria Nicolau.

8. Vida de Teresina, de Jordi Milán i Pol Vinyes (Rosa dels Vents)

Un llibre per conèixer qui són les populars Teresines de la mítica sèrie de TV3 i quins secrets amaguen. Un retrat divertit i entranyabledel nostre país a través de les tres populars germanes creades per La Cubana que et descobrirà la Teresina que tots portem dins.

ETIQUETES:

Deixa un comentari