SOLIDARITAT

"La Marató" de 3Cat d'aquest 2024 recollirà fons per les malalties respiratòries

Aquesta serà la segona vegada (la primera va ser l'any 2003) que l'espai solidari de TV3 es dedica a la recerca d'aquestes malalties

El marcador final de "La Marató" del 2021

La 33a edició de La Marató de 3Cat que s'emetrà el diumenge 15 de desembre recollirà fons per les malalties respiratòries. El veterà espai de TV3 dedicarà l'edició d'aquest 2024 a unes patologies que cada vegada tenen més afectació entre la població per factors ambientals, com la contaminació, i socials, com l'increment de l'esperança de vida.

Segons la comunitat científica, la pol·lució, les partícules contaminants atmosfèriques i el tabac estan entre les principals causes que provoquen aquestes patologies, però també n'hi ha de causa infecciosa (bacteris, virus, fongs), immunitària i amb component genètic. Poden afectar tothom, i es donen en totes les edats de la vida, amb una alta incidència en la infància i en la gent gran. Al món són una important causa de mort en infants de menys de cinc anys.

Dos milions de persones afectades a Catalunya 

Segons dades del Departament de Salut, les malalties respiratòries afecten unes dos milions persones a Catalunya. Pel que fa a la seva mortalitat, aquestes malalties representen la tercera causa de mort a Catalunya (després del càncer i les malalties cardiovasculars), amb 10.000 defuncions el 2022: 27 al dia, una cada hora, el 23% de les morts totals.

Aquesta serà la segona vegada (la primera va ser el 2003) que La Marató es dedica a la recerca a les malalties respiratòries. L'edició del 2023, que va recollir fons per la salut sexual i reproductiva, va aconseguir 5,7 milions d'euros, una de les xifres més baixes dels darrers anys. Tot i això, des del 1992, La Marató ha recaptat 245 milions d'euros i ha finançat 1.022 projectes de recerca, gràcies a la solidaritat de la ciutadania. Un fet que la converteix en una de les principals fonts impulsores de la recerca a Catalunya.

ETIQUETES:

Deixa un comentari