POLÈMICA

Israel selecciona la seva representant a Eurovisió 2024 entre crítiques per la guerra

La cantant escollida de 20 anys va néixer a Tel Aviv tot i que va viure durant 13 anys a Rússia

Eurovisió 2024 se celebrarà a Malmö (Suècia)

El proper mes de maig se celebrarà un any més el festival d'Eurovisió que enguany tindrà lloc a Malmö, Suècia. Tot i això, aquest 2024, l'esdeveniment musical ha causat polèmica per la participació d'Israel arran de la guerra oberta a la Franja de Gaza. Durant els darrers mesos, han estat diverses les veus que han demanat que s'exclogués al país fins que es posi punt i final al conflicte armat.

A Espanya, Podem fins i tot ha presentat una iniciativa al Congrés dirigida al Govern, al Ministre d'Exteriors i RTVE per demanar l'expulsió d'Israel a Eurovisió. "La seva participació blanqueja un règim que està executant una neteja ètnica a Palestina", assegura la carta enviada a la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que és l'organisme encarregat d'organitzar el festival.

Una demanada que ara, també ha arribat per carta fins al Parlament Europeu de la mà dels eurodiputats del partit lila, Idoia Villanueva i Esther Sanz (Podemos), s'hi han afegit Manu Pineda (IU), Ana Miranda (BNG), Miguel Urán (Anticapitalistes), Javier Nart (ex de Ciutadans) i María Eugenia Rodríguez Palop (Sumar).

Cal recordar que Israel participa a Eurovisió des de l'any 1973, sent un dels països que més vegades ha aconseguit la victòria. La primera va ser l'any 1978 amb "A-ba-ni-ni" d'Izhar Cohen i Alphabeta i un any després, es va tornar a imposar amb "Hallelujah" de Gali Atari. La darrera victòria, la quarta després de la de l'any 1997, va ser al 2018, quan Netta va interpretar "Toy".

La representant d'aquest 2024

La cantant Eden Golan (20) nascuda a Tel Aviv serà la propera representant d'Israel a Eurovsió després de guanyar el concurs HaKokhav Fava (La pròxima estrella), amb el qual la televisió pública israeliana, KAN, selecciona al seu candidat. Es dona la circumstància que la noia va viure durant tretze anys amb la seva família a Rússia. Tant és així, que amb només 9 anys, va participar al talent The Voice Kids Russia.

"Aquest any més que mai, estic emocionada de representar al meu país davant l'escenari més gran d'Europa. Prometo donar-ho tot i portar el festival a Israel l'any 2025", va dir la cantant després de saber-se guanyadora. La cançó que interpretarà serà triada durant les properes setmanes per una comissió d'especialistes de la música del seu país.

Tot i que en els últims anys, els representants israelians havien apostat per temes en anglès, la radiotelevisió pública ja ha avançat que aquest 2024 la cançó haurà d'incloure almenys algun fragment en hebreu.

Un aspirant mor a la guerra

Tot i la guerra amb Hamàs, Israel escollirà el seu representant al programa musical Israel's Rising Star. Un espai on per cert, un dels seus aspirants, Shaul Greenglick, un reservista israelià de 26 anys, va morir en un dels enfrontaments al nord de Gaza a finals del mes de desembre.

Diferències amb Rússia

La carta dirigida a Noel Curran, màxim responsable d'Eurovisió, ja compta amb la signatura d'una vintena d'eurodiputats del grup d'esquerra The Left, els Verds, Renew i S&D. Una de les queixes dels signants és que no s'ha aplicat el mateix tracte que amb Rússia.

Els eurodiputats assenyalen que l'any 2022 sí que es va vetar a Rússia per envair Ucraïna i que tres anys abans es va sancionar a Islàndia quan un dels seus representants va mostrar una bandera de Palestina durant la celebració del certamen a Tel Aviv.

ETIQUETES:

Deixa un comentari