ALS TRIBUNALS

Mainat i Cruz compleixen la seva amenaça i demanden "Eufòria" per plagi d'"OT": "Hauran de tancar"

Els productors televisius demanden per plagi la productora del programa i la CCMA: "És un 'Operación triunfo' en català"

"Eufòria" (TV3)

Els productors Toni Cruz i Josep Maria Mainat han complert la seva amenaça i han presentat una demanda contra el programa Eufòria de TV3 per un presumpte plagi d'Operación Triunfo, el format que ells van crear i estrenar a TVE l'any 2001. Segons ha avançat RAC1, aquest mateix dilluns portaran als tribunals tant a la productora del programa Veranda TV (Merlí, Persona infiltrada), com a la pròpia CCMA.

El passat mes de juliol, Mainat, havia fet públic un comunicat en què obria la porta a denunciar a Eufòria per plagi. Una amenaça que va subscriure el seu exsoci Toni Cruz, que va acusar al programa de TV3 de ser una còpia d'Operación triunfo i que la productora Veranda TV hauria adaptat.

Segons expliquen els creadors d'OT, hi ha "enormes similituds entre els elements essencials d'Eufòria i els que van fer famós el format Operación Triunfo". "'Eufòria' reprodueix, amb minúscules variacions, tots els elements essencials, la mecànica, les fases i els aspectes originals d"Operación Triunfo'".

Josep Maria Mainat

Cal recordar que Cruz i Mainat havien contactat amb la CCMA per demanar explicacions del que consideraven una còpia flagrant de la seva creació.

"Esperàvem que TV3 ens diria alguna cosa, però res: que si ells no en tenen la culpa, que si és cosa de la productora i que s'ho han mirat però que no s'hi assembla gens. Doncs no sé qui s'ho deu haver mirat, perquè tothom que et vol explicar 'Eufòria' et diu: "És com OT però en català". A les mateixes rodes de premsa del programa, gent del jurat… Home, no em toquis els collons", havia explicat Mainat.

"És un 'Operación triunfo' en català"

Ara, davant la falta de respostes, han decidit emprendre accions legals. Una demanda que segons Cruz i Mainat, està sustentada per l'anàlisi d'experts del sector que "han conclòs que Eufòria és simplement un Operación Triunfo en català". I és que segons afegeix Mainat, "OT ha estat exportat a més de 70 cadenes de TV de tot el món, i totes han reconegut la nostra autoria. És desconcertant que el plagi hagi succeït precisament a Catalunya i a TV3".

Concert d'"Eufòria" al Palau Sant Jordi

Toni Cruz: "Eufòria haurà de tancar"

El mateix Toni Cruz ha entrat en directe al programa de Jordi Basté a RAC1, per explicar que té clar que si la justícia els dona la raó i determina que Eufòria és una còpia d'Operación triunfo, el programa de TV3 "haurà de tancar la paradeta". Cruz també ha explicat que abans de fer aquest pas van parlar amb l'actual director de TV3, Sígfrid Gras i el cap d'Entreteniment Cristian Trepat.

"Ens van dir que Eufòria era una evolució del que havien començat amb Oh happy day. I els vam respondre: 'De què esteu parlant?' Ens esteu ofenent la intel·ligència. D'Oh happy day havien anat a Eufòria sense copiar res de res?", ha explicat Cruz, que està convençut que això no hauria passat mai amb cap de les direccions anteriors de TV3.

"És molt poc ètic que la nostra televisió nacional que sempre ha estat una abanderada, ara faci això. La propeietat intel·lectual és sagrada i s'ha de respectar. Una cadena com TV3 ha de tenir una ètica. En fi, estem una mica apenats perquè em treballat en aquesta casa durant molt de temps", ha afegit.

Per això, avisa que reclamaran la "retirada" d'Eufòria i que "es torni a fer amb qui ho ha de fer". Amb aquesta decisió, serà un jutge qui decidirà si admet a tràmit aquesta demanda i si Eufòria haurà de pagar drets d'autoria per la seva emissió.

Escolta l'àudio de Toni Cruz:

El director d'Eufòria respon: "Ens defensarem"

Tono Hernàndez director del programa de TV3, va respondre fa només uns dies a les acusacions de Josep Maria Mainat assegurant que "és molt sorprenent que algú que es dedica a la televisió no diferenciï entre el gènere i el format".

Per a Hernàndez, es tracta de "dos programes del mateix gènere que és el talent show musical amb trets en comú que són universals. Una altra cosa és el format i és evident que són completament diferents", va assegurar, deixant clar que si rebien una demanda "ens defensarem".

ETIQUETES:

Deixa un comentari