You are currently viewing <span>RELLEU EXPRÉS</span> Terrabastall a RTVE: Dimiteix el seu president i aquesta serà la seva substituta
José Manuel Pérez Tornero (RTVE)

RELLEU EXPRÉS Terrabastall a RTVE: Dimiteix el seu president i aquesta serà la seva substituta

El màxim responsable de la cadena pública i la seva "mà dreta" pleguen després d'una criticada gestió i els complicats equilibris polítics

José Manuel Pérez Tornero va dimitir aquest dilluns com a president d'RTVE. El màxim responsable de la corporació pública, que va ser nomenat al març de 2021 va deixar el càrrec per decisió pròpia, després de mesos d'enfrontaments interns i divisió al Consell d'Administració que presidia a causa de les seves decisions. En la seva carta de dimissió, Tornero va reconèixer que "ja no es donen les circumstàncies per a sostenir la viabilitat del meu projecte".

Aquest dimarts, la cadena pública va anunciar que la periodista Elena Sánchez havia estat designada com a nova presidenta interina de RTVE. El Consell d'Administració de l'ens públic va prendre la decisió en una reunió extraordinària amb cinc vots a favor. Segons detalla El País, ha tingut tres vots en contra (els del PP), cinc a favor (el seu i el de la proposta pel PSOE Conchi Cascajosa, els dos d'Unides Podem i el del PNB), i no el de l'altre conseller del PSOE, Ramón Colom, que també va presentar candidatura i es va votar a sí mateix.

La periodista es converteix en la primera dona a ostentar aquest càrrec, ja que Rosa María Mateo va ser administradora general única i les anteriors encara eren directores generals de l'antic ens.

Qui és Elena Sánchez?

Nascuda a Madrid el 1957 i llicenciada en periodisme havia estat presentadora del Telediario entre els anys 1986 i 1996. Abans de convertir-se en consellera de RTVE a proposta del PSOE, l'administradora única provisional Rosa María Mateo va confiar en ella com a secretària general corporativa de la corporació, càrrec que va exercir fins al 2020.

Elena Sánchez

Batalla política pel control de RTVE

El fracàs del concurs públic i la posterior elecció entre un pacte dels partits polítics va deixar l'equilibri intern al Consell de RTVE en un punt molt delicat. PSOE, PP, Unides Podem i PNB van acordar "repartir-se" el Consell amb tres consellers a proposta del PSOE (Ramón Colom Esmatges, Elena Sánchez Caballero i Conchi Cascajosa), tres a proposta del PP (Carmen Sastre, Jenaro Castro i María Consuelo Aparicio Avendaño), dos a proposta d'Unides Podem (Roberto Lakidain i José Manuel Martín Medem), i un a proposta del PNB (Juan José Baños Loinaz).

El desè, era Tornero, nomenat per consens per a ser el president. Però el president ràpidament es va costar a les propostes dels consellers del PP i un dels membres proposats pel PSOE també es va sumar a les tesis dels populars, un fet que va capgirar la majoria i la dreta va passar a guanyar la majoria de votacions.

A la divisió del Consell d'Administració de RTVE se li han sumat enfrontaments interns amb les direccions de Continguts i d'Informatius, que es van renovar a finals del mes d'abril. En el primer cas, José Pablo López va ser fitxat en contra de la voluntat dels membres del PP, després que Ayuso l'havia cessat feia poc de Telemadrid, tot i els seus bons resultats.

La mà dreta de Tornero també plega

Després de conèixer-se la dimissió de Tornero, aquest dimarts també ha dimitit José Juan Ruiz, segons ha avançat ElPlural i ha pogut confirmar aquest mitjà. La "mà dreta" de Tornero és qui prenia moltes de les decisions del dia a dia sense passar pel Consell d'Administració i tenia fins a 24 alts càrrecs sota les seves ordres.

Ruiz també ha ocupat càrrecs de subdirector de gestió de RTVE Catalunya (2015 – 2020), director adjunt de RTVE Catalunya (2012 – 2015) o director de Programes Infantils de TVE (2009 – 2012) i subdirector de RNE a Catalunya (2002 – 2007).

Més càrrecs directius que mai

Aquest divendres, el diari El Mundo va posar a l'ull de l'huracà a Tornero revelant que aquest havia ampliat els llocs directius de RTVE fins als 196 càrrecs, la xifra més alta de la història.

Deixa un comentari