HISTÒRIA DE LA TV La Trinca torna a TV3 després de 30 anys: Què preparen?

Els membres de La Trinca tornen a Canet de Mar, el teatre que els va veure néixer ("Torna La Trinca")

El "Sense ficció" reuneix als tres membres del grup en una nit especial per recordar la seva carrera d'èxit

Fa més de trenta anys van marxar dels escenaris sense acomiadar-se i ara, TV3 els ha tornar a unir. Un equip del "Sense Ficció" ha anat a buscar-los per repassar la història del grup i saber què preparen. Més de 40 discos supervendes, milers de concerts i espectacles en directe, centenars de xous i programes de televisió. La història de La Trinca és una història d'èxits que ha deixat cançons i frases inoblidables com "goita què fan ara!".

Amb el títol de "Torna La Trinca", TV3 emetrà aquest dimarts 24 de maig, un documental que reunirà els membres del grup i analitzarà l'extraordinària vigència de les seves cançons.

Tot va començar en una plaça de toros

Va ser a Sant Cebrià de Vallalta, en una plaça de toros enmig del bosc, on a finals dels seixanta es va gestar el que seria La Trinca. Era un invent per atreure turistes amb classes de tauromàquia amb vaquetes, un tsunami de sangria i molta disbauxa. "A la nit el propietari volia fer una espècie de barbacoa, i nosaltres li vam dir 'compra'ns una guitarra, un baix i un banjo i traduirem les seves cançons i les cantarem amb ells'", explica en Toni Cruz. "I vam descobrir amb sorpresa que les nostres cançons, les catalanes, eren les que els fotien riure més: amb 'En Pinxo li va dir a en Panxo' es petaven de riure", afegeix en Miquel Àngel. "Teníem bastant èxit, que depenia força, també, de la quantitat d'alcohol que hi hagués a la sangria".

La Trinca va crear un cançoner propi cada cop més crític i gamberro, que desafiava la censura amb àcides crítiques a la dictadura, l'Església, la repressió sexual i tot allò que se'ls posés al davant.

Un dels temes més populars va ser "La faixa". En això ens vam equivocar", diu el també trinco Miquel Àngel Pasqual, "aquesta cançó sí que no era una profecia. La faixa no està gens de rebaixa, el feixisme està pujant més que mai". "Hi ha cançons que, si les cantéssim ara, potser seríem a Bèlgica", diu en Toni Cruz. La discussió sobre la llibertat d'expressió, tants anys després, continua ben vigent.

El "Polònia", successor de La Trinca?

Qui ha recollit aquesta herència crítica i humorística alhora de La Trinca? Ells ho tenen clar: "El 'Polònia' ho està fent molt bé". Un honor per a un dels principals actors del programa d'humor polític de TV3, Queco Novell. "Si em dius que el que faig ara, tants anys després, és una mica l'herència d'allò, no em molesta gens".

El que no repetirien en absolut, "i no per les crítiques que rebríem, sinó perquè ja no ens sortirien", són les moltes cançons en què parlaven de les dones o de les relacions en un to clarament masclista. "Jo soc el propietari del teu cos, vine cap aquí, passa cap allà", deia una cançó. O el famós Bolero: "D'on has sortit tu tan golfa, si ta mare era una santa i tu en canvi ets una filla de marfanta".

De TV3 a Gestmusic

El documental "Torna La Trinca" repassa també els anys de glòria televisiva del grup a TV3, amb programes on eren protagonistes, com "No passa res" i "Guaita què fan ara", o productors, com "Betes i Films", "Amor a primera vista". I, òbviament, la seva etapa com a productors i creadors de Gestmusic, responsable de programes de gran èxit com "Operación triunfo" o "Hotel Glam". Van ser els pares de l'anomenada televisió porqueria? Toni Cruz ho nega absolutament: "Tenim la culpa que hagin aparegut aquests programes? Potser sí que altres s'hi van inspirar, però no en el nostre estil".

La vida actual de Josep Maria Mainat, Miquel Àngel Pasqual i Toni Cruz no té res a veure amb la dels tres nois de Canet que van ser: en Cruz dirigeix el Museu de Cera de Barcelona, en Mainat és divulgador científic; en Miquel Àngel viu una plàcida jubilació al poble. Tornaran a cantar junts? Sembla que no, almenys així ho han avançat en un nou vídeo. "Si us penseu que a aquestes alçades tornarem a sortir vestides de dones, us desenganyem, no".

ETIQUETES:

Deixa un comentari