DEIXA O CORRUPCIÓ? TV3 posa llum al 'cas Pujol'

Pujol. Els secrets d'Andorra

Josep Pujol, fill de l'expresident, revela què els va demanar Villarejo a canvi d'acabar amb la causa

'Pujol: els secrets d'Andorra'

Del 1980 al 2014. Durant 34 anys, Jordi Pujol va mantenir un secret guardat a Andorra. Se'n va desentendre, va nomenar dos gestors perquè se'n fessin càrrec, va mirar cap a un altre cantó i va deixar passar el temps. El 2014, la informació va sortir bruscament a la llum, en portada, a la premsa. La família Pujol Ferrusola havia fet un moviment de 3,4 milions d'euros entre dos bancs d'Andorra. El secret queda al descobert. Era una deixa, o diners de la corrupció?

El programa '30 minuts', va emetre aquest diumenge 11 d'abril el reportatge 'Pujol: els secrets d'Andorra', sobre la reconstrucció del cas judicial de la família Pujol. Totes les parts hi han parlat: la defensa, les acusacions, la família Pujol amb el fill de l'expresident, Josep Pujol Ferrussola i diversos periodistes que han investigat el cas.

Genís Cormand, uns dels responsables del reportatge va detallar a aquest portal com va ser el procés: "Hem fet una feina de posar ordre a tot el que s'ha dit i el que realment hi ha damunt de la taula a nivell judicial, escoltant a totes les parts, amb l'objectiu que sigui l'espectador el que en tregui les seves pròpies conclusions".

És una organització criminal, la família Pujol Ferrusola, com assenyala el jutge? Els diners d'Andorra provenen d'una deixa de l'avi Florenci Pujol, com defensa la família? Venen de la corrupció i el tràfic d'influències, com asseguren les acusacions? Quins són els casos de possible corrupció que busquen les investigacions judicials? Quin paper va tenir la policia patriòtica i l'operació Catalunya en el cas Pujol? Es van pressionar banquers andorrans per obtenir informació dels líders del procés i el nacionalisme català?

Han estat vuit anys d'instrucció judicial i encara hi ha tràmits pendents. El cas està a punt d'entrar en la recta final i el '30 minuts' ens va deixar uns quants titulars.

JOSEP PUJOL FERRUSOLA, fill de Jordi Pujol

"És absolutament una investigació policíaca. Una investigació policíaca sense autorització judicial que ve a dir: "Señor Villarejo, haga usted lo que sea pero encuéntrele algo a esta gente". I, efectivament, amb xantatges a banquers andorrans, amb suborns, amb procediments absolutament dubtosos de legalitat, aconsegueixen una informació que és certa, que és que hi ha alguns membres de la meva família, eh, que tenen diners a Andorra. Alguns! Perquè el meu pare, per exemple, no n'hi tenia. No n'hi ha tingut mai."

"Jo crec que en la seva carta té un punt una mica de… bé, la gent ho entendrà. I jo crec que moltíssima gent, la gran majoria ho entén, però hi ha un mitjà, un món mediàtic, un món que hi ha volgut treure punta, de crear un personatge… el 'villano', el dolent de la pel·lícula, que ha donat molt de contingut al món de les notícies. I ha permès que hi hagi gent que… se senti decebuda, perquè, al final, se'ns ha vingut a vendre…: 'Aquest home ens ha enganyat'."

"El senyor Villarejo… ens va contactar un conegut comú i tal, i el senyor Villarejo és el que em va dir: 'Si el teu pare canvia el seu tarannà i es declara absolutament constitucionalista, unionista i tal, això ho liquidarem i això s'acabarà.' I jo li vaig dir: 'Escolta, és que no sé si ets gaire conscient que el meu pare no hi pinta res, aquí, ja. És una inèrcia que està engegada'."

JAUME ASENS, ACUSACIÓ POPULAR PODEM

"Va ser com una espècie de sortida de la innocència, que algú que havia sigut el pare fundador de la pàtria catalana per molta gent havia fet alguna cosa que avergonyia mig país. I aquell dia, als meus pares inclosos, els va caure una bena, van perdre la innocència i van veure que Jordi Pujol era mortal i podia ser corruptible."

"A partir del procés sobiranista l'idil·li entre el poder de Madrid i el poder de Catalunya, doncs, se'n va en orris i es posa la mirada on abans no s'havia posat. I el cas Pujol s'explica per això. Això no vol dir que les trames no existissin."

JOSÉ MARÍA MENA, fiscal

"¿Qué pensé? Pues pensé: '¿Para qué estará diciendo eso este señor?' Porque, obviamente, el señor Pujol no da puntada sin hilo. No lo dijo por arrepentimiento cristiano."

JOAN PAU MIQUEL, exconseller delegat BPA

"S'asseu just al meu costat i m'obre un diari i em diu: 'Lee esto con atención', i bàsicament el que hi ha escrit és: 'El estado español está en guerra con el nacionalismo catalán. Queremos información sobre las cuentas de Mas, Junqueras y Pujol'."

"Tanca el diari i em diu: '¿Has entendido lo que te he preguntado? O lo que te estoy pidiendo? ¿Entiendes lo que te estoy trasladando?' Dic: 'Hombre, puedo entenderlo, pero realmente es que no sé qué es lo que quieres o… Es información que no está a mi alcance, ¿no?'."

"Jo sé que és il·legal el que ens estan demanant. És il·legal per a mi i segur que és il·legal per a ell".

"De les nou a les tres de la tarda estan treballant sense autorització. La celeritat en aquesta actuació és inaudita. I realment demostra com el fi últim de la Policia Nacional era l'obtenció d'aquestes dades. Com que el banc no els va facilitar la informació que volien, forcen la intervenció per accedir a aquesta informació. I tot això ho fan sense tutela judicial efectiva."

"Dona a entendre que el nacionalisme català disposa de 1.800 milions d'euros a Banco de Madrid, que són unes xifres que estan fora de tota lògica i fora de magnitud."

ETIQUETES:

Deixa un comentari