La Marató de TV3 recollirà fons per als trastorns mentals

La Marató de TV3

El programa solidari de TV3 celebrarà la seva 30a edició el diumenge 19 de desembre

Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neurodesenvolupament (com el TDAH, el trastorn de l'espectre autista o els de l'aprenentatge), trastorns de la personalitat, de la conducta alimentària o addiccions. Aquests són, només, alguns dels problemes de salut mental que centraran la 30a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 19 de desembre.

Els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida. Es considera que el 50% d'aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l'etapa adulta. Segons afirmen, no diagnosticar, en edat infantil, els problemes del neurodesenvolupament, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, com ara el TDAH i altres problemes de salut mental, pot significar tenir problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida.

L'esperança de vida també es veu reduïda en les persones amb trastorn mental. Entre els joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, la majoria de vegades, com a conseqüència d'una depressió. S'estima que hi ha mil milions de persones al món que presenten un problema de salut mental.

Els fons que es recaptin en La Marató 2021 estaran dirigides a identificar els factors que originen aquests trastorns, a aconseguir noves eines de prevenció, de detecció precoç i de precisió diagnòstica, a trobar dianes terapèutiques eficaces que avancin cap a tractaments curatius, o a potenciar els estudis epidemiològics en grans grups poblacionals, entre altres línies de recerca.

Aquesta serà la tercera vegada que La Marató es dedicarà a la salut mental. Cal recordar que, ja estava previst dedicar La Marató de l'any passat a les malalties mentals, però la irrupció de la pandèmia del coronavirus va fer posposar la salut mental a aquest any.

Per a la vicepresidenta de la CCMA i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Núria Llorach, "la sensibilització i la recerca en salut mental sempre són essencials però, després de més d'un any de pandèmia, estem convençuts que ara és més necessària que mai aquesta Marató i així ens ho transmeten els experts, que han observat el gran impacte de la pandèmia en aquest àmbit de la salut, especialment en els joves".

Des del 1992, La Marató ha recaptat més de 212 milions d'euros i ha finançat 913 projectes de recerca, que han dut a terme 1.460 equips, amb la implicació de 8.500 investigadors

ETIQUETES:

Deixa un comentari