Catalunya és avui territori de música urbana. I el 3CAT estrena dimarts La banda del pati. Que no pari la música, un documental coral que recull més de 40 artistes i experts. Captura l’essència del nou panorama musical a Catalunya, caracteritzat per l’auge del pop urbà, encapçalat per artistes com la Mushka, la Julieta, The Tyets o Flashy Ice Cream, qui donen nom al documental.
No formen part de La banda del pati, però també hi apareixen artistes emmarcats dins el gènere trap, reggaeton i hip-hop, com 31 fam, Santa Salut o Mariona Batalla (Flora). Tampoc s’oblida el rap, amb la presència dels artistes Baya Baye o els pioners PAWN Gang.
La producció recull altres gèneres com el pop o el folk, de la mà d’artistes com Nil Moliner o Ginestà, i el pop-rock, amb artistes com Suu. També compta amb cantautors tan importants com Sergi Carbonell o Judit Neddermann. Oques Grasses, La Pegatina, Buhos, Doctor Prats i Miki Nuñez també formen part del documental, que no oblida l’anterior onada musical a Catalunya, representativa del mestissatge.
El director del documental, Dani Feixas, ha explicat d’on va sorgir la idea, a El Món de la Tele: “Vaig trobar molt interessant el boom que hi havia en l'àmbit musical a Catalunya i creia que seria un bon moment per parlar d’això i d’alguna manera posar ordre a tota aquesta colla de grups nous que han sortit, però també als antics, perquè aquest documental parla d’un moment molt sa i molt vital de la música catalana que estem vivint”.
El documental explora el concepte de música catalana, un terme que al llarg dels anys s’ha utilitzat per agrupar tots els artistes que fan música en català, posant-los al mateix sac, sense diferenciar-los per gèneres. Aquests artistes -tots ells fan música en català- representen cadascú el seu propi estil musical, destacant que la música catalana no és un gènere en si mateix. A partir d’aquesta reflexió, neix un debat sobre la politització dels grups catalans, sembla que la nova onada musical no destaca per fer música polititzada. Alguns artistes reivindiquen que no fan música en català com un acte polític, sinó perquè és la seva llengua i igualment com parlen en català, també escriuen i canten en català, és un procés natural. D’altres, com Panxo, cantant de Zoo, destaquen que a l’estat en què vivim, cantar en català s’ha convertit en un acte polític.
En les lletres d’aquests grups que estan omplint escenaris s’hi troben alguns barbarismes o termes agafats de l’anglès, els artistes puntualitzen que aquest fenomen és part del seu èxit. Les seves cançons reprodueixen la parla del carrer i amb la qual s’identifiquen els més joves, perquè els resulta proper i això agrada al públic.
És un bon moment per la indústria, però encara falta molta feina per fer
La indústria es troba en un moment d’obertura, els integrants del grup 31 fam, han comentat a El Món de la Tele, la seva valoració del documental: “Està bé que les cadenes, els mitjans com TV3, reconeguin tot el treball que hi ha hagut darrere. La indústria ha avançat, cap a un nou lloc, i també es mantenen les arrels i és bonic que sigui així, però hi ha passos com aquest que et demostren que hi estan havent molts canvis”. Destaquen també l’aposta dels mitjans: “Les ràdios abans no apostaven per aquest tipus de música i la manera en què treballem, i ara és l’únic que sona pràcticament, també estem orgullosos per aquesta part”.
El director, Dani Feixas, conclou que es tracta d’un documental motivador: “En l'àmbit català podem estar molt contents de la música que tenim, cada vegada més artistes poden viure de la música a Catalunya, encara falta molta feina per fer, s’està fent des de l’APECAT, s’està obrint camí, intentant unir totes les productores musicals, les discogràfiques, per anar junts cap a fora i perquè la música en català surti de Catalunya. A Espanya ja hem sortit, però fora d’Espanya també”.
El documental descobreix, en només una hora, l’escena musical del país, a través d'imatges de concerts i festivals, on es pot veure vibrar els artistes, i d'entrevistes més íntimes gravades als seus municipis, des de Valls fins a Vilassar de Mar. Resulta en un retrat de l’evolució del panorama, passant pels grups més veterans fins a arribar a la sensació del moment, artistes com els que formen La banda del pati, que estan transformant totalment la indústria.
Presentem a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, de Barcelona, el documental “La banda del pati”, que mostra el gran èxit de la nova onada de música en català
— Sense ficció (@senseficcio) July 18, 2024
📺📱Estrena, dimarts 23, a les 22.05, a @som3cat
🔗 https://t.co/QRkBO9B5ND#BandaDelPati3Cat pic.twitter.com/vI1zxiW8uL