Marc Ribas celebra el canvi als restaurants catalans: «Sempre et trobaves la merda de puré de patata»

El reconegut xef i presentador explica com l'oferta gastronòmica ha millorat a força de demanar productes locals

Publicat el 09 de novembre de 2025 a les 14:57
Actualitzat el 09 de novembre de 2025 a les 14:59

Marc Ribas és cuiner de soc arrel i allà on va analitza des dels ulls d'expert culinari i de defensor de la gastronomia catalana allò que es menja i s'ofereix. Durant la nit de dissabte, el reconegut xef i presentador de Joc de Cartes va visitar el programa Col·lapse de Jordi González i va explicar sense pèls a la llengua com eren els plats que oferien els restaurants catalans i com ha millorat l'oferta gastronòmica amb el pas del temps.

El cuiner explica que anys enrere quan anava a restaurants d'arreu del territori català treia foc pels queixals: "No hi havia ni fricandó, ni peus de porc, ni escudella, res! Ens ho hem petat tot!", denúncia. Ribas assenyala que "a tot arreu tenen aquella merda de puré de patata fet amb una Thermomix, una pota de pop, que ja compren cuita, i a tot arreu trobaves el pop amb Parmentier trufat", detalla amb cara de fastiguejat.

Un canvi que neix de la reivindicació

La ràbia que li despertava veure aquesta situació en els diversos restaurants que visitava va fer que reivindiques el menjar tradicional català: "Ara demanaré sempre peus de porc, el plat tradicional que tinguis, m'és igual. Peus de porc amb caragols, caragols en si, plats nostres", assegura. Per ell, aquesta actitud pot marcar la diferència, tot i que no creu que la seva acció individual hagi fet canviar tot el panorama gastronomia, sí que veu que després de nou anys visitant tota mena de restaurants catalans, ha vist una millora.

"Fan uns plats que abans no feien", resumeix. I és que la reflexió a la qual arriba Ribas, és que va sentir l'obligació de fer-ho i a la vegada, reconeix, que és el que el motiva i l'emociona. Cuines i el Joc de Cartes formen part de l'imaginari col·lectiu culinari i català i el seu presentador treu pit de, a través d'aquests espais televisius, reivindicar el que és nostre. Ribas se sent molt satisfet de poder explicar "el que fem en el territori, parlar del sector primari, de les artesanes i artesans del país", sentencia.