Jordi Cruz, xef Michelin: «La gent jove no vol fer de cambrer, la situació és molt volàtil»

El xef manresà de l'ABaC i presentador del programa MasterChef parla sobre la situació al món de la restauració al país

Publicat el 07 d’agost de 2025 a les 11:09
Actualitzat el 07 d’agost de 2025 a les 11:41

El xef català Jordi Cruz és conegut per les seves estrelles Michelin i per la seva aparició al programa de televisió espanyola MasterChef. El seu restaurant a Barcelona, l'ABaC, ha aconseguit tres estrelles Michelin i té un gran equip professional, encara que el seu altre restaurant, l'Angle, també a la ciutat comtal, va perdre una estrella Michelin el 2024.

Ara, el cuiner manresà ha visitat el programa Versió Estiu de RAC1, on ha parlat de quina és la situació de la restauració a casa nostra, d'entre altres temes relacionats amb el món de la cuina. Sobre aquest darrer aspecte, Cruz ha parlat de l'organització interna dels seus restaurants. "Ens ha costat passar de les 14 a les 8 hores diàries", ha dit, en referència a les hores que treballa l'equip de cambrers i cambreres.

Precisament, el xef manresà, ha afirmat que la gent jove "no vol fer de cambrer" i que la situació pel que fa al personal és bastant volàtil."I mira que nosaltres paguem bé i tractem bé", explica Cruz sobre les condicions de treball dels seus restaurants i fa referència a la manca de temps per formar als cambrers i la manca de cambrers. Sobre aquesta professió, Cruz ha destacat que és molt important saber tractar als clients de la manera més adient i adaptar-se al que vol cada persona: "Un cambrer ha d'intuir si tu vols molt discurs o poquet", explica el xef Michelin.

"Hi ha una crisi de nassos en el món de l'hostaleria, s'està treballant molt poc", explica el xef comparant la situació de Barcelona amb Madrid. "La gent no té quartos", diu sobre el canvi en les maneres de consum en la restauració a causa de la crisi econòmica per la qual la gent descarta consumir en els tipus de restaurants que gestiona Cruz. 

La seva imatge a MasterChef

Cruz és un personatge conegut per diverses raons: d'una banda, per la seva participació en el programa televisiu MasterChef, en el qual forma part del jurat; i d'altra, pel fet de tenir un total de cinc estrelles Michelin entre els seus restaurants: tres a l'ABaC, una a l'Atempo, i una altra a l'Angle, tots tres a Barcelona.

Cruz revela que el secret és mantindre l'exigència constantment, un fet que també afecta la seva plantilla: "Si no fos tiquismiquis no tindria tres estrelles Michelin". El manresà ha explicat que, en l'àmbit laboral, és una persona molt exigent, sobretot amb ell mateix.

El xef ha afegit que per a ell i per als seus restaurants és molt important que cada detall de cada plat estigui perfecte i que para molta atenció a aquest fet. A més, ha assegurat que als seus establiments hi ha diverses línies de control per assegurar que cada plat surti com ha de sortir, i que aquestes línies de control les executen diverses persones.