Arriben les festes de Nadal i tanquem l'any 2024. Fent una mirada enrere, mai millor dit, a les pantalles, enguany hem viscut una temporada immensa en ficcions televisives: noves temporades de grans sèries que continuen aglutinant milions de fans arreu del món, l'aparició de sèries que han capgirat el taulell de la indústria, una gran fornada de produccions espanyoles i més adaptacions de videojocs que han elevat el llistó de l'animació o de la conversió d'un joc a sèrie. Des d'El Món de la Tele i Next us hem volgut triar les que considerem, dos servidors, les millors sèries de tot el 2024.
Ens hem basat en un criteri ben senzill: totes aquelles que hagin estrenat capítols a Catalunya en l'any natural, que va des de gener fins al desembre. Hem inclòs també temporades noves de sèries que fa anys que ja van gaudir de la seva estrena, sense deixar enrere minisèries o sèries documentals. Com podreu comprovar, els criteris per triar els nostres rànquings són completament diferents, però aquesta és la gràcia de l'exercici que realitzem tots els mitjans: compartir la diversitat a l'hora de veure sèries, gaudir-les i recomanar-les. Aquesta és la nostra llista:
Les millors sèries del 2024
Comencem el rànquing de les millors ficcions televisives segons els dos principals crítics de Next i El Món de la Tele. Hem volgut separar les nostres visions, exposant-vos per quins motius cadascú de nosaltres hem triat aquests deu títols. Com cada any, i a tot arreu, les visions són diferents i per motius molt diversos.
10. The Bear - Marta Ferrer
Tot i que no ha estat a l'altura de les dues anteriors—sobretot de la segona, mareta meva—la tercera temporada ha estat prou digna. Sobretot per aquell capítol final que ens va deixar a tots amb l’ai al cor. Una excel·lent introducció a una quarta temporada que promet anar molt, molt forta, i un càsting que encara és el millor de tot el panorama televisiu actual. Costarà molt deixar de parlar i de pensar en The Bear quan acabi.
10. Lord of the Rings: The Rings of Power - Victor Rodrigo
Defensar aquesta sèrie és pràcticament militància davant l'hostilitat mundial. La segona temporada de la ficció televisiva d'Amazon sobre el món de la Terra Mitjana és un encert absolut. No és la millor història possible (sí, que tots ho comparem amb la trilogia de Peter Jackson, ja ho sabem), però aquest any han aconseguit fer-ho al revés del que va ser la primera temporada. Un inici fluix amb un ritme accelerant i exponencial. La trama de Sauron i Celebrimbor, deliciosa.
9. Fallout - Marta Ferrer
L’adaptació del videojoc a la televisió ha creat un univers únic, amb personatges que ja són icònics (estic pensant en tu, Ghoul), i un world-building envejable. Amb la dosi justa d’humor i pensaments post-apocalíptics, aconsegueix donar un gir al gènere sense renunciar a la seva tradició per oferir televisió de ciència-ficció d’altíssima qualitat. I unes disfresses de Carnaval xulíssimes.
9. Agatha All Along - Victor
Que Marvel hagi mantingut el tipus aquest 2024 gràcies a un personatge secundari d'una sèrie spin-off secundària d'una trilogia de pel·lícules (sí, el laberint és digne d'estudi), és fascinant. La interpretació de Kathryn Hahn entra en la història de les actuacions en el món blockbuster dels superherois. I és que la seva bruixa Agatha Harkness, a sobre, ha rebut reconeixement i nominació als Globus d'Or. Ambientació, trama, protagonistes... una xocolatina de Halloween ben gustosa.
8. My Lady Jane - Marta Ferrer
Injustament cancel·lada, la ficció que reimagina la vida de Lady Jane Grey ens va fer vibrar amb un humor atrevit, canyero, i negre, i ens va enamorar amb la parella protagonista: Emily Bader i Edward Bluemel. El que Bridgerton intenta ser i no aconsegueix, i una expressió de creativitat i imaginació que ja gairebé no es troba en la ficció televisiva. Sempre ens quedarà aquesta temporada, amb conclusió prou tancada.
8. The Bear - Victor Rodrigo
A diferència de la Marta, la col·loca un pèl més amunt enguany. Encara que sigui un preàmbul per a la quarta (i creiem que última) temporada, he pogut tornar a gaudir d'un repartiment excel·lent i d'un guió coherent, de nivell molt alt que, en comparativa amb la segona temporada, ens fa perdre el gust d'un bon plat perquè venim d'una excel·lència de tres estrelles Michelin. I estimem moltíssim a Ebon Moss-Bachrach i a Ayo Edebiri.
7. Nobody Wants This - Marta Ferrer
Tenia tots els números per ser la meva merda, i ho és. Una altra d’aquelles sèries que ens fa posar catxondos per un personatge religiós (si a Fleabag era el cura sexy, aquí estem parlant d’un rabí interpretat per Adam Brody que enamora des del primer instant) i que ni se n’amaga. Brody i Kristen Bell funcionen sorprenentment bé per ser una parella, a priori, tan dispar. I els guionistes ens demostren que la comèdia romàntica no només és encara ben viva, sinó que pot tenir una carrera prolífica a la televisió.
7. Nos vemos en otra vida - Victor Rodrigo
Només per les actuacions de Pol López (quin animal interpretatiu, per favor) i Roberto Gutiérrez ja mereix formar part de la llista. Nos vemos en otra vida és un viatge a través de la gran direcció dels germans Jorge i Alberto Sánchez-Cabezudo, de la ploma de Manuel Jabois, però especialment és un viatge a través de la valentia d'una ficció que situa la mirada en un dels períodes més foscos de la història de l'Estat de manera brillant i amb una perspectiva diferent.
6. Sugar - Marta Ferrer
El mateix es pot dir d’aquesta sèrie protagonitzada per Colin Farrell—Apple TV, de debò, posa’t les piles que tens productes boníssims. Un neo-noir amb un plot twist que podria haver fet fracassar estrepitosament la sèrie però que està tan polit que només la fa surar. I un Farrell que aquest any és protagonista indiscutible de la petita pantalla: pel seu detectiu turmentat a Sugar i pel seu extraordinari protagonista a The Penguin.
6. Say Nothing - Victor Rodrigo
És molt difícil escriure millor que Patrick Radden Keefe en l'assaig d'investigació periodística. I ha de ser immensament difícil adaptar l'obra que el va catapultar a una fama mundial. No diguis res és una meravella de llibre, però ara, per fi, també podem dir que és una meravella de sèrie. Encara que es prengui certes llicències perquè evidentment no pot "adaptar-ho tot" (el pecat mortal de comparar adaptació visual i literatura), la minisèrie és una absoluta delícia.
5. Masters of the Air - Marta Ferrer
La ficció produïda per Steven Spielberg i Tom Hanks ha passat una mica desapercebuda perquè està a Apple TV Plus, i ja sabem que la promoció de la plataforma brilla per la seva absoluta absència. I és una llàstima, perquè el nivell de producció és de pel·lícula de cinemes, la banda sonora és de llagrimeta, i Austin Butler i Callum Turner (sí, el novio de Dua Lipa) fan un tàndem d’aquells que t’encongeix el cor.
5. Yo, adicto - Victor Rodrigo
Oriol Pla. Amb només el nom i el cognom podria finalitzar la meva crítica sobre la sèrie de Disney+ que es basa en la història de Javier Giner, professional de la indústria que va triomfar amb el seu llibre sobre les addiccions, les drogues i el chemsex. La construcció del personatge a través de Pla és magnífic, el repartiment secundari (amb Nora Navas com a gran destacada) és d'alta qualitat, i deixant de banda moralismes cap al final, és una sèrie d'una altíssima sensibilitat.
4. Only murders in the building - Marta Ferrer
No em puc resistir a les aventures de Steve Martin, Martin Short i Selena Gomez corretejant per un edifici de l’Upper West Side de Nova York. No puc. I tot i que cada final de temporada pensi: aquí ja la podrien matar, cada vegada que la renoven em fa un salt el cor. Aquest any no ho tenia fàcil perquè prometia allunyar-se de Nova York—el quart protagonista—per anar-se’n a Los Angeles, però no s’han traït a ells mateixos i ens han regalat una temporada que torna als orígens. Si algú lloga algun piset a l’Arconia, que m’avisi.
4. Querer - Victor Rodrigo
Mantenim l'excel·lència d'enguany en la ficció espanyola. Aquest drama sobre els abusos sexuals i masclistes d'un home contra la seva dona, fent que aquesta decideixi abandonar la llar familair i denunciar-lo, és una de les millors obres dels darrenys. Només quatre episodis amb una direcció d'Alana Ruiz de Azúa imperial a l'hora de saber on centrar l'atenció i la història, però Nagore Aranburu i Pedro Casablanc es converteixen en monstres de la interpretació.
3. Hacks - Marta Ferrer
Quan ningú creia que calia que la sèrie continués les seves històries, la tercera temporada ens ha callat la boca a tots amb una plantofada de storytelling televisiu insuperable. Segurament la millor temporada de la sèrie, amb més profunditat narrativa i personatgística del que ens podíem arribar a imaginar. I uns gags de riure en veu alta. Long live Gene Smart, reina, diva i senyora.
3. Los años nuevos - Victor Rodrigo
Què li queda per fer de manera excel·lent a Rodrigo Sorogoyen? Un film d'animació? Un anunci de Campofrío? Aquesta minisèrie magnífica de deu capítols sobre la història d'amor de dues persones entre els 30 i els 40 anys és, per a mi, la millor sèrie espanyola del 2024 i segurament una de les millors (per no dir la millor) d'aquesta dècada. Iria del Río i Francisco Carril mereixen tots els premis.
2. Mr & Mrs. Smith - Marta Ferrer
Sorpresa majúscula, perquè poc apostava per aquest remake en forma de sèrie del film de Brad Pitt i Angelina Jolie, però Donald Glover i Maya Erskine ràpidament em van convèncer com a protagonistes. Química estratosfèrica, guions tan hilarants com farcits d’acció i tensió, i una direcció mil·limètrica. Veurem si la segona temporada n’està a l'altura.
2. Fallout - Victor Rodrigo
La immensa qualitat amb la qual certs videojocs han gaudit d'una adaptació televisiva es culmina amb Fallout. Encara que moltíssims espectadors no poguessin gaudir de la trilogia de Bethesda, que encara ara segueix aglutinant milions de jugadors arreu del món, la seva visió seriòfila ha estat una delícia per a nous i vells coneguts de la trama apocalíptica. Una tria magnífica del repartiment, lligada a un gran encert en centrar-se en certs aspectes d'un univers gegant que podria haver suposat un caos de guió. Ans al contrari. L'escena final de la Lucy. Pell de gallina.
1. Shogun
Va arrasar als Emmy i se’ls mereixia tots: Hiroyuki Sanada ha aconseguit apropar el Japó medieval a Hollywood sense blanquejar la història ni rebaixar-la al nivell dels blancs. Una èpica en majúscules a la que pot costar entrar, però que té una producció, uns guions, i unes interpretacions magistrals. Encara ara penso en Mariko-sama.
1. Arcane: League of Legends - Victor Rodrigo
Totes aquelles persones alienes a aquesta sèrie i al videojoc no són conscients de la immensa qualitat en animació, guió, construcció de personatge i influència de la qual ha gaudit Arcane. La primera temporada va ser una autèntica bomba de rellotgeria que ens va esclatar a la cara, deixant-nos embadalits per una excel·lència a tots els nivells. Com podia arribar a superar-ho una segona temporada i, suposadament, final de la sèrie? Doncs ho han fet. Encara no la supero.