Sèries i pel·lis

Cinc sèries sobre política europea que podeu veure a les plataformes

Ara que estem en campanya de les eleccions europees, us proposem cinc sèries que mostren de manera directa o indirecta les seves institucions

ARA A PORTADA

Publicat el 31 de maig de 2024 a les 00:01
Actualitzat el 07 d’octubre de 2024 a les 14:09

POWER PLAY (Filmin)

De què va: Gro Harlem Brundtland va ser la primera dona proclamada Primer Ministra de Noruega, càrrec al que va accedir després de fer-se popular com activista i d’uns controvertits equilibris de poder. Aviat va descobrir que la seva nova responsabilitat era poc compartible amb la vida personal.

Valoració: A més d’ajudar molt a entendre les institucions noruegues i les seves singularitats (el país no forma part de la UE però els seus ciutadans tenen els mateixos drets que els de la resta d’estats membres) aquesta sàtira política és una mirada molt punyent a les contraindicacions de ser dona i manar en un món d’homes.

FURIA (Filmin)

De què va: Una parella de policies descobreixen les activitats d’un grup d’ultradreta en una petita comunitat noruega. Quan es dediquen a investigar a fons els seus plans, descobreixen que el grup prepara un gran atemptat a Berlín per desestabilitzar les institucions europees i assaltar les seves institucions.

Valoració: Un dels millors thrillers europeus dels darrers anys, rodat amb un pols narratiu inapel·lable, una gran actriu protagonista (Ine Marie Wilmann) i uns inquietants paral·lelismes amb l’actualitat política. Les seves dues temporades són igual de bones per la seva barreja de tensió dramàtica i avís per a navegants.

YEARS AND YEARS (Movistar +)

De què va: La crònica de quinze anys de la família Lyon en una societat imaginària en què els avenços tecnològics estan deshumanitzant les relacions i els populismes estan abocant el món a un apocalipsi. Però la consciència que el drama és col·lectiu no treu que els drames íntims siguin devastadors.

Valoració: Una de les grans joies de la ficció política dels darrers anys. Funciona igual de bé com a metàfora del Brexit i les seves conseqüències que com a diagnòstic d’un món que va fent punts per accelerar la seva destrucció. Emma Thompson hi fa una interpretació absolutament memorable.

BORGEN (Netflix)

De què va: Gràcies a una aritmètica molt complicada, Birgitte Nyborg es converteix en la Primera Ministra de Dinamarca. Aviat el càrrec impacta de ple en les seves decisions íntimes, portant-la a situacions cada vegada més tenses. Mentrestant va descobrint que dirigir el país comporta abordar disjuntives morals que mai s’hauria imaginat.

Valoració: Si té la fama que té no és per casualitat: cada temporada és un retrat prou fidel de les interioritats de la política i sap posar el focus en temes que encara estan a l’ordre del dia. El millor que té és la naturalitat que desprèn, en gran mesura per la gran feina de l’actriu Sidse Babett Knudsen.

PRESIDENTE POR ACCIDENTE (Netflix)

De què va: En un panorama de creixent desigualtats socials, un monitor d’un centre juvenil de París es presenta a les eleccions presidencials franceses. I per una sèrie de circumstàncies, aconsegueix arribar a la recta final. Però la societat francesa potser no està del tot preparada per tenir el seu primer president negre.

Valoració: Una comèdia que va passar totalment desapercebuda però que és una sàtira molt pertinent i divertida sobre els prejudicis socials i les contradiccions de la política francesa. Hi fa molt el seu notable repartiment, encapçalat per Jean-Pascal Zadi, Eric Judor, Benoît Poelvoorde i Marina Foïs.