Sèries i pel·lis

Cinc sèries sobre casos d’abusos i assetjament

Ara que ha arribat “Soy Nevenka” als cinemes us proposem cinc sèries que denuncien les diferents cares de la impunitat

ARA A PORTADA

Publicat el 28 de setembre de 2024 a les 10:01
Actualitzat el 02 d’octubre de 2024 a les 13:30

NEVENKA (Netflix)

De què va: Nevenka Fernández va aconseguir fa dues dècades que un polític espanyol fos jutjat per primera vegada per assetjament sexual. Vam conèixer el cas, vam veure les imatges i hem vist les seves conseqüències. Però en aquesta sèrie documental escoltem també la veu de Nevenka.

Valoració: Un treball tan ben estructurat i editat com necessari: primer, perquè dona veu a la protagonista i ofereix un valuosíssim testimoni sobre els fets, però també perquè ens fa prendre consciència de la importància de no oblidar d’on venim. Els seus tres episodis passen com un sospir.

MI RENO DE PELUCHE (Netflix)

De què va: Donny és un aspirant a humorista que es guanya la vida servint copes en un bar. Un bon dia apareix Martha, una dona solitària, i Donny és amable amb ella. Però Martha es convenç que la seva relació va més enllà i entre els dos personatges es crea una tensió cada cop més irrespirable.

Valoració: La gran guanyadora dels Emmy a millor sèrie limitada és un notable exercici de suspens, però també una lúcida reflexió sobre les conseqüències dels nostres actes, que entra en terrenys molt incòmodes sense morir en l’intent. El millor és que no fa cap esforç per fer-te empàtic un protagonista ple de clarobscurs.

CREEDME (Netflix)

De què va: Marie és una adolescent conflictiva que presenta una denúncia per violació, però els agents que l’atenen no se la creuen. Mentre això passa, dues policies de comissaries diferents inicien la investigació d’unes agressions sexuals en sèrie. Aviat s’adonen que el seu cas i el de Marie estan estretament connectats.

Valoració: Una magnífica minisèrie que denuncia amb contundència la tendència del sistema a no creure’s les dones quan denuncien abusos, i encara menys quan les víctimes formen part d’una esfera social determinada. Amb unes esplèndides interpretacions de Kaitlyn Dever, Toni Collette i Merritt Wever.

ANATOMIA DE UN ESCÁNDALO (Netflix)

De què va: James i Sophie Whitehouse tenen un matrimoni aparentment perfecte. Ell és ministre del Parlament britànic i ella una dona molt connectada amb les altes esferes. Quan una noia denuncia James per abús sexual, Sophie descobreix que la seva relació va ser un engany des del principi.

Valoració: El consentiment, els prejudicis de classe i les llacunes del sistema judicial són l’eix d’aquesta minisèrie que, si bé cau en alguns clixés i a estones es passa d’efectista, fa una denúncia molt pertinent de l’hermetisme i la impunitat de les classes altes. Juga bé amb les diferents perspectives sobre un mateix fet.

PODRÍA DESTRUIRTE (Max i Movistar +)

De què va: Arabella és una escriptora que està començant a recollir els fruits de la seva feina. Una nit surt de festa i l’endemà, quan es desperta, té flaixos sobre un abús sexual. L’incident la porta a haver de redefinir la relació amb tot el seu entorn i sobretot a haver d’afrontar un trauma de conseqüències incertes.

Valoració: Michaela Coel és la creadora i protagonista d’aquesta magnífica sèrie que aborda temes com el consentiment amb intel·ligència i sensibilitat. Remou no només pel que explica, sinó per la seva manera d’abordar realitats i conflictes emocionals que tenim més a prop del que sovint ens pensem.