Cada any, des del 2016, el dilluns més proper al 15 d'octubre és la data escollida per celebrar el dia de les escriptores. És una festivitat important per reivindicar la feina i el llegat literari de les dones. Ràdio Nacional Espanyola ha comès un error clamorós a l'hora de triar a qui entrevistar. En el seu programa Las tardes de RNE han convidat tres homes -Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero- que escriuen sota el pseudònim de Carmen Mola, per commemorar aquest dia tan important per la literatura femenina. Una decisió que ha sorprès l'audiència i que ha suscitat polèmica perquè contradiu totalment el seu objectiu. L'emissora ha hagut de demanar disculpes.
Entenent que el dia de les escriptores té el principal objectiu de fer valdre el paper de les dones en la literatura, costa entendre la selecció dels convidats per part de RNE. En el programa dirigit per Lourdes Maldonado, els fets han parlat per si sols. La presentadora introduïa l'entrevista presentant la festivitat que es commemorava i emfatitzant que estava dedicada a les dones. Un inici lògic, però que poc després deixaria de tenir sentit quan afegiria: “Durant molt de temps pensem que Carmen Mola ho era, i res més lluny de la realitat”. La indignació arribava entre l'audiència quan no apareixia la veu d'una dona, sinó la veu de tres homes.
Carme Mola ha sigut un pseudònim que sempre s'havia associat a una dona. Però el 2021, la realitat va sortir a la llum. Aquell any, la seva obra La bestia va ser guardonada amb el Premi Planeta. En aquell moment, per la sorpresa de tothom, van pujar a l'escenari a recollir el premi tres homes -Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero-. Així, la polèmica ja estava servida dintre del panorama literari perquè els tres homes havien mantingut el seu anonimat darrere un nom femení com a estratègia de màrqueting. Sent plenament conscients que a les dones escriptores els hi costa que siguin reconegudes, ells van aprofitar-se'n per obtenir el guardó amb una recompensa d'un milió d'euros.
Aquesta iniciativa promulgada per la Biblioteca Nacional d'Espanya en col·laboració amb la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE) i amb l'Associació Clàssiques i Modernes, se celebra des del 2016 i té una funció cabdal en el reconeixement de les dones en el mercat editorial. L'objectiu és promoure la feina de les dones escriptores, tantes vegades relegades a un segon pla al llarg de la història. La directora de la BNE, Ana Santos Aramburo, destaca que "Rescatar avui la seva veu és un acte de justícia i reconeixement envers totes".