La situació d’emergència a Catalunya per l’apagada massiva de llum ha obligat a mobilitzar les principals ràdios del país. En contrast amb la televisió -amb una dependència absoluta de l’energia elèctrica- l’FM, els transistors i els pocs telèfons mòbils amb cobertura o internet s’han convertit en els únics baluards de connexió entre la informació i els ciutadans confusos per una situació sense precedents.
Catalunya Ràdio i la Cadena Ser han col·locat altaveus a les entrades de les seves redaccions perquè tothom qui passés pel carrer pogués conèixer de primera mà la situació minut a minut. Des de l’avinguda Diagonal, la pública del país ha arreplegat desenes de persones, entre preocupades i encuriosides, per intentar esbrinar quin era l’origen d’aquesta caiguda massiva d’energia.
Diverses fonts consultades de l’emissora pública han admès que estaven realitzant “com podien” el programa especial amb Ricard Ustrell. L’estudi principal, situat a la cruïlla entre la Diagonal i el carrer Beethoven, era dels pocs espais de la seu de Catalunya Ràdio amb energia per poder continuar emetent. Les mateixes fonts han explicat que molts dels dispositius havien caigut o no tenien energia.
El carrer Casp, on és Ràdio Barcelona, també s’ha convertit en un punt neuràlgic per intentar saber què passava al país i quina era la situació a la resta de l’Estat. L’emissora ha pogut emetre en situació d’emergència la programació de Ser Catalunya.
RAC1, en situació límit
La ràdio líder del país ha patit una situació d’extrema necessitat. L’edifici de la Diagonal 477 del Grup Godó, on també hi ha les redaccions de La Vanguardia i Mundo Deportivo, ha quedat completament a les fosques i ha perjudicat la redacció de RAC1.
Segons han explicat diferents persones coneixedores de la situació, Jordi Basté i Toni Clapés han fet un programa especial gràcies a un generador d’emergència que té la cadena. Ara bé, donades les circumstàncies d’energia, des de RAC1 han enviat diversos productors a una benzinera per intentar aconseguir gasolina per no quedar-se sense llum una altra vegada.
Les principals emissores del país han realitzat un nou acte de servei a la ciutadania, en contrast amb l’absoluta dependència elèctrica dels mitjans televisius o la premsa digital, que els ha obligat a moure’s amb més dificultat per informar els espectadors o els lectors.