CERIMÒNIA

Els millors moments de la gala dels Premis Goya 2024

Juan Antonio Bayona arrasa amb dotze premis per a "La societat de la neu": "Ens deien que aquesta aventura no era possible i s'han equivocat"

Sigourney Weaver als Premis Goya 2024 (Europa Press)

El cinema català ha arrassat a la 38a edició dels Premis Goya 2024 en una gran nit per a Juan Antonio Bayona amb dotze premis per a La societat de la neu. La cerimònia de tres hores i mitja de durada, va estar presentada per Ana Belén (72) i Javier Ambrossi (39) i Javier Calvo (33) i va reivindicar el lema "s'ha acabat", en referència a la violència i els abusos sexuals contra les dones. Tant és així, que moltes artistes van lluïr un pai-pai amb el lema #SeAcabó.

Ana Belén va arrencar la gala condemnant tots els abusos, i va demanar revisar de manera profunda les estructures que ho permeten. "Això ens afecta a tots a homes i dones", van afegir els Javis, que van traslladar a les víctimes de violència sexual que no estan soles i que el seu testimoni és molt valent. "Aquí al cinema també s'ha acabat", va sentenciar la cantant.

Almodóvar respon a Vox

Durant l'entrega de l'últim premi de la nit que va ser precisament a Bayona, Pedro Almodóvar va aprofitar el seu moment per enviar un sonat dard a Juan García-Gallardo, membre de Vox i vicepresident de la Junta de Castella i Lleó. El polític d'ultradreta havia assegurat que els actors i directors de cinema eren "uns senyorets" que reben milions d'euros a costa dels contribuents i que "fan pel·lícules molt dolentes que no veu ningú".

Almodóvar, li va contestar que aquests diners tornen "amb escreix" a les arques públiques i que generen molts llocs de treball. "Fa no moltes hores, un polític que és present en aquesta sala ha parlat de nosaltres com dels senyorets que recullen les subvencions", va dir el director manxec aconseguint els aplaudiments de l'auditori.

"Els està parlant un d'aquests senyorets que recollim subvencions per a fer pel·lícules molt dolentes que no interessen a ningú. Doncs bé, jo a aquest home, li diré una cosa òbvia, i és que els diners que els cineastes rebem anticipadament el retornem amb escreix a l'Estat a través dels impostos i de la Seguretat Social", va sentenciar el director.

Després d'aquestes paraules, les càmeres van mostrar al líder de Vox, assegut entre el públic amb cara de circumstàncies. Al seu costat, el seu soci de coalició, el popular Alfonso Fernández Mañueco, president de la Junta de Castella i Lleó, en canvi va aplaudir al director manxec.

Sigourney Weaver recorda la seva dobladora

Juan Antonio Bayona va ser l'encarregat d'entregar el Goya Internacional a l'actriu nord-americana Sigourney Weaver, a qui va presentar com una "llegenda i reina". "Em feu sentir com una reina", va respondre ella després d'uns llargs aplaudiments del públic.

El moment més emotiu del discurs de Weaver va ser quan va enviar un sentit record a la seva actriu de doblatge al castellà, Maria Lluïsa Solà, de 85 anys i que li ha posat veu en més d'un atrenta de pel·lícules. "Espero que m'estiguis veient aquesta nit perquè t'ho agraeixo de tot cor".

Rigoberta Bandini defensa el col·lectiu LGTBI

La cantant de l'"Ai mamá", Rigoberta Bandini, també va pujar a l'escenari per recollir el Goya a la millor cançó original per "Yo sólo quiero amor" de la pel·lícula Te estoy amando locamente. La catalana va dedicar el premi a tots els seus amics, família, i a tot "el col·lectiu". "Aquesta cançó la vaig escriure pensant en tots aquells que els han dit 'bolleras' o 'marietes' al pati del col·le, i han hagut d'amagar la seva manera de ser per encaixar. Mai més vulneraran els nostres drets" va assegurar la cantant.

Bayona: "Ens deien que no era possible"

El gran moment de la nit va ser quan J.A.Bayona va recollir el premi a millor direcció. Bayona va voler tenir unes paraules d'agraïment per a Netflix perquè "durant deu anys hem estat escoltat a gent que ens deia que aquesta aventura no era possible i s'han equivocat". "La pel·lícula ja ha estat vista per 150 milions d'espectadors en tot el món i 450.000 en la sala de cinema", va afegir.

Bayona també va dedicar el seu Goya al públic però va llançar el següent crit d'alerta: "Necessitem un públic fort, constant. No estem en un moment bo per al cinema espanyol perquè es fan pel·lícules amb menys recursos que quan vaig començar".

ETIQUETES:

Deixa un comentari