SENSE FI El dur avís del físic Àlex Arenas sobre òmicron: "Els casos es poden multiplicar per 10"

Àlex Arenas a 'Planta baixa' (TV3)

El matemàtic alerta que en el pitjor dels casos es podria arribar als 50.000 positius diaris de la nova variant

El catedràtic en enginyeria informàtica i matemàtiques de la URV, Àlex Arenas, ha llançat un dur advertiment a les portes de Nadal i en plena expansió de la variant òmicron. Ha estat en una entrevista al programa 'Planta baixa' de Ricard Ustrell a TV3. "De la part que ja coneixem, ja podem veure quina serà la previsió que ens espera al nostre país en els propers mesos", ha explicat Arenas. "Si no apliquem restriccions, es poden multiplicar per deu els casos de la cinquena onada", ha afegit.

"En els pitjor del casos es preveu una mitjana de 50.000 casos diaris. Una situació que multiplicaria per 10 la situació que hem vist fins ara", ha alertat el matemàtic. "Ara estem en una situació molt complicada. El que ha fet òmicron és el següent: a banda de transmetre's molt més ràpid, quasi el doble, evita a les vacunes. Molta gent que teníem fora de perill tornen a ser susceptibles d'encomanar-se", ha afegit.

Hospitalitzacions

Arenas també ha desvetllat el seu pronòstic pel que fa als possibles hospitalitzats. "Al febrer tindríem la gran onada de necessitat d'hospitalització, arribant a llindars que són impossibles per al nostre sistema. L'1 de gener ja estarem al límit", ha dit. "En el pitjor dels casos, ens aproparíem als 600 hospitalitzats per dia, que seria el desbordament del sistema sanitari", ha alertat Arenas a TV3.

Davant d'aquests auguris ha dit que cal protegir el sistema sanitari "perquè, en el moment en què el desbordem, el problema no és la covid, és tot. Una persona que no podrem operar d'un càncer o que no li podran detectar qualsevol problema", ha dit.

Àlex Arenas a TV3

Mesures i previsió

"Hauríem d'implementar un sistema de ventilació i filtratge a tots els llocs interiors, important pel transport públic que és un dels punts febles de la cadena", ha apuntat. "I a les escoles què?", ha preguntat Ustrell. "No podem dir que la tornada serà el dia que toca", ha respost Arenas. "Si la previsió és la que fan vostès, la situació serà molt complicada al gener, això creix exponencialment", ha dit el de TV3.

ETIQUETES:

Deixa un comentari