Aquest dimarts 20 de febrer després del TN Vespre, TV3 estrena La xarxa ultra, un documental que s'endinsa en l'ecosistema creat a les plataformes digitals perquè la propaganda de l'extrema dreta cali entre els joves. Qui són els anomenats "fatxatubers" que dominen la "guerra cultural" a les xarxes socials? Per què han fet de l'antifeminisme, el racisme i l'homofòbia el contingut polític més exitós entre els joves a YouTube, Instagram o TikTok?
El reportatge dirigit per Rául Cuevas, ha aconseguit parlar amb alguns d'aquests jove ultres de les xarxes socials de Madrid i Catalunya per rebatre la seva posició i deixar-los en evidència. També hi apareixen experts com Miquel Ramos, Anna López i Iago Moreno, que expliquen com la "fatxaesfera" s’ha infiltrat als mòbils dels joves i amb quina estratègia.
Cal recordar que a Catalunya, segons el Centre d'Opinió, un 8% dels joves s'hi identifica, sobretot nois, el doble del que hi ha a la generació immediatament anterior.
📲Qui són els anomenats "fatxatubers" que dominen la "guerra cultural" a les xarxes socials?
— Sense ficció (@senseficcio) February 15, 2024
🗨️"La meva senya d'identitat és l'agressivitat verbal. Jo defenso l'insult"
🎞️"La xarxa ultra" @LaManchester
🗓️Dimarts, ESTRENA, a @som3cat
🔗https://t.co/8FTCiW7Iwr pic.twitter.com/YJxf5RrS4K
La xarxa ultra és una producció de La Manchester (Col·lapse, Planta baixa, El matí de Catalunya Ràdio) i ha comptat amb un pressupost de 84.107 euros.
📲Si el teu fill comença a parlar com l'ultradreta, és que el seu mòbil també ho fa #XarxaUltra3Cat
— Sense ficció (@senseficcio) February 18, 2024
Per què han fet de l'antifeminisme, el racisme i l'homofòbia el contingut polític més exitós entre els joves a YouTube, Instagram o TikTok?
🔗https://t.co/8FTCiW7Iwr pic.twitter.com/eEvoYMAwF8