"Una mirada real a l'escola d'avui". Així va presentar el 3Cat Històries de l'escala, la nova sèrie documental que ha aconseguit bones xifres d'audiència en la seva estrena aquest dimecres a la nit, en una jornada en què competia amb els late nights i el futbol de la Champions League. De tot el dia, va ser el sisè contingut televisiu més vist en xifres totals, amb 228.000 espectadors i un 11,6% de quota de pantalla. En la seva franja, ningú li va fer ombra i va aconseguir 482.000 espectadors únics. Ja es pot veure el primer episodi a la plataforma.
La producció d'Incís TV -responsable de continguts com L'eclipsi amb Roger Escapa o A mi també em passa- ha volgut apropar als espectadors de Catalunya la "realitat dels alumnes i docents" als centres educatius del país. El documental ha visitat fins a set instituts i escoles repartides pel territori, per fer una radiografia de les "realitats diverses" del sistema actual.
Aquest dimecres, els espectadors han pogut veure el primer capítol, centrat en l'Institut Roca Grossa de Lloret de Mar. L'episodi ha volgut mostrar com els professors i els alumnes conviuen en un espai quotidià que reflecteix "situacions complexes" que, moltes vegades, van més enllà de l'ensenyament. Per exemple, el fet que molts alumnes només expliquen els problemes que realment els passa de manera anònima. O com els docents han de traslladar a casa tot el que viuen a la feina i això els perjudica a nivell mental i de salut física.
“No som psicòlegs”. "Som profes, jo vull fer classe d'anglès". "Però és que no podem fer classe". Els docents es queixen que han d'abordar tantes problemàtiques que no els queda temps fer la seva feina.
— 3Cat (@som3cat) March 12, 2025
Cada dimecres a les 22.05, una nova mirada al món de l’educació i… pic.twitter.com/lVdwYbeCPJ
La intenció de la sèrie documental és col·locar diversos focus en escenaris diferents. Com pot mantenir viva la llengua catalana una escola en un barri on s'està perdent? Quins reptes i innovacions es poden dur a terme al Poblenou de Barcelona? O com es pot tirar endavant un centre molt petit a la muntanya?
En aquest episodi de dimecres també van poder veure les preocupacions dels professors davant de les problemàtiques socials, de discurs o de conducta que els presenten els alumnes en l'actualitat. Una d'elles: l'auge del masclisme i dels pensaments reaccionaris en menors d'edat.
Els discursos masclistes són una de les preocupacions del dia a dia dels professors: “Costa molt fer classe, que es respectin.”
— 3Cat (@som3cat) March 12, 2025
L’escola des de dins, a #HistòriesEscola3Cat. 📚 pic.twitter.com/jTz25gMAg2
Al llarg dels capítols, Històries de l'escola també vol donar veu a altres col·lectius que formen part dels centres: els educadors socials, psicòlegs, tècnics d'inserció o especialistes en pedagogia terapèutica, figures que responen a noves necessitats i que ajuden a construir una educació més inclusiva. El primer episodi també ha generat comentaris, reaccions i debat a les xarxes socials.