El 3Cat ha emès aquest dimarts un dels Sense Ficció de major seguiment i repercussió dels darrers anys. L'episodi Et faran un home ha relatat les pallisses, insults, tortures, vexacions i fins i tot violacions que els soldats veterans de l'exèrcit espanyol perpetraven contra els més joves, els acabats d'arribar, a les casernes de tot l'Estat durant la mili, el servei militar obligatori. Homes de diferents disciplines han decidit explicar el seu testimoni a les càmeres de la televisió pública catalana per retratar un horror i un infern que van viure durant anys. Un d'aquests testimonis és el del crític de cinema Àlex Gorina, conegut per ser la veu del setè art durant tres dècades a Catalunya Ràdio.
Ell mateix ha confessat que va ser violat i torturat per sergents de l'exèrcit espanyol en el seu destí de la mili, a Melilla. En el documental, explica que entre 1976 i 1977 va viure un règim disciplinari "absurd i criminal". Víctima d'abusos i maltractaments físics o sexuals, Gorina ha explicat davant les càmeres que també va ser obligat a realitzar contraban, a més d'haver hagut de mantenir tot això en silenci. El crític de cinema, ja jubilat, ha relatat al Sense Ficció el primer dia que va patir tots aquests abusos.
El crític cinematogràfic Àlex Gorina va fer la "mili" a Melilla entre el 1976 i el 1977, un any d'infern en què va ser víctima d'abusos i maltractaments, forçat a fer contraban i, com tots els seus companys, sotmès a un règim disciplinari absurd i criminal que es va cobrar vides.… pic.twitter.com/ICkDXBitTy
— 3Cat (@som3cat) December 2, 2024
Un sergent va despertar-lo i li va dir que l’acompanyés: "Quan vaig entrar a la sala, em vaig trobar que n’hi havia dos més i, llavors, es van tirar damunt meu. Estaven borratxos, evidentment, com gairebé sempre. I em van despullar". A partir d'aquí, ha relatat tots els maltractes i el fet que el van violar tres alts comandaments de les forces armades espanyoles. Ell mateix ha admès que no coneix ningú amb un record similar, però està convençut "que no és l'única víctima". El documental li dona la raó.
Des dels serveis informatius de 3Cat han explicat que tenen a disposició un telèfon de contacte per a totes les víctimes que vulguin relatar el que els va ocórrer en aquest context de la mili o de servei a les forces armades. A la plataforma de la televisió pública podeu trobar el capítol complet.