Sèries i pel·lis

Halloween vs. Castanyada: la llista definitiva de pel·lícules per aquest pont

Recomanacions de tota mena per complaure als fans de Halloween i satisfer els que celebren la Castanyada, des de les plataformes gratuïtes i les de pagament

ARA A PORTADA

Publicat el 31 d’octubre de 2024 a les 14:14
Actualitzat el 31 d’octubre de 2024 a les 14:48

La tradició i la novetat es disputen l'atenció dels catalans aquest 31 d'octubre. La Castanyada emprèn un paper plàcid, tranquil, que es materialitza en les sobretaules atapeïdes de moniatos, panellets i castanyes. Halloween aposta pels sentiments més agitats, pel terror que pren forma d'ensurts i disfresses horripilants que s'entallen per acudir a festes amb els amics. Pels qui prefereixin passar la nit a casa veient una pel·lícula, siguin fervents seguidors de la tradició o els amants de passar por, hi ha opcions de tota mena. A continuació, un recull de les pel·lícules de diferents plataformes que més fan saltar del sofà i les que representen més l'esperit de la tardor per complaure a tots els públics

Les pel·lis que esgarrifen i xisclen de por 

La mesita del comedor, a Filmin

El director català Caye Casas ens presenta un film que comença amb una crisi de parella. María i Jesús acaben de tindre un nadó, tot i que no travessen el seu millor moment. Per no caure en la monotonia del dia a dia, l'home decideix comprar una tauleta de cafè per donar-li un toc diferent al menjador. Aquest petit detall, però, no només canviarà el rumb de la parella, sinó que serà la decisió que marcarà la seva existència. Una pel·lícula que va posar els pèls de punta, fins i tot, a Stephen King per la seva visceralitat i la potència visual en què es desenvolupa.

Parla amb mi, a Prime Video

Pels fanàtics de la Ouija, arriba a Prime Video aquesta proposta australiana que posa com a protagonistes un grup de joves que descobreixen com invocar esperits més enllà dels típics taulers. Ho fan a través d'una mà de ceràmica, que permet apropar el món dels morts al dels vius només encaixant la mà dels jugadors. Mia, una jove que no està passant per un bon moment, se salta les normes per voler anar més enllà i, inevitablement, barreja la seva realitat amb la dels difunts. Un malson que recorda al terror de Jordan Peele (Déjame Salir, Nosotros) i que també es pot vincular a Verónica, de Paco Plaza.

La Visita, a Netflix

Els thrillers també poden aterrir. M. Night Shyamalan (El sisè sentitEl bosque) va estrenar el 2015 aquesta pel·lícula "familiar" en què l'aparent normalitat del dia a dia amaga una realitat perversa i esfereïdora. Uns germans passen una setmana a casa dels seus avis, a una granja perduda a Pensilvània. Els avis, aparentment tendres i simpàtics, comencen a actuar d'una forma rara que destorba els infants. Amb un format de found footage, l'espectador descobreix amb els protagonistes les pistes que duen a un desenllaç aterridor ple de girs de guió. 

AveMaria, a 3Cat

AveMaria terror molins
AveMaria, a Terror Molins - Vivir Rodando

Un altre thriller que fa remoure l'estómac, però amb un rerefons que busca despertar consciències i crear debat entre els espectadors. Pol Masachs dirigeix aquesta història que posa al centre a una família totalment aïllada de la societat i regida fermament per la religió. El patriarca obliga la seva filla menor a quedar-se embarassada del seu germà. Tot, amb una fotografia inusualment càlida i amb una foscor residual. Aquesta producció catalana (i gravada en català) està interpretada per un elenc prodigiós, amb la participació de Daniela Brown (L'abadessa) i Carles Gilabert (Les línies tortes de Déu).

Los Otros, a Movistar+ (i altres)

Un gran clàssic d'Alejandro Amenábar ple d'intriga, però que també fa confondre a l'espectador. Los Otros s'ubica en una mansió del nord de la Gran Bretanya, en què una família que encara espera l'arribada del front del pare comença a notar presències estranyes. Nicole Kidman interpreta una mare obligada a fer el cor fort per protegir els seus fills, totalment desemparats per l'aïllament de la seva llar i la situació d'immobilitat de la guerra. Una pel·lícula guardonada amb vuit Goya i sis premis Saturn, que es troba dins del catàleg de Movistar+, Prime Video i Netflix. 

Els films que emanen escalfor i tendresa

Tomates verdes fritos, a RTVE Play

Interpretada per Kathy Bates (Misery, Titanic) i Jessica Tandy (Tot passejant Miss DaisyEls ocells), aquesta tragicomèdia estatunidenca tracta de la connexió entre una dona que comença a estar farta del seu marit i que desitja ser lliure i una senyora gran que rememora la seva fascinant vida en un llogaret d'Alabama durant els anys vint. Les dues s'alliçonen mútuament sobre el sentit de la vida i la fortalesa que cal tindre per enfrontar-s'hi. Ho fan a través de les seves històries, que respiren humor i emotivitat, a banda de convidar l'espectador a raonar sobre el masclisme, el racisme i fins i tot, la diversitat sexual.

Good Will Hunting, a Max

Un jove immadur que treballa com a escombriaire en una prestigiosa universitat topa amb una pissarra en què hi ha escrit un problema matemàtic aparentment irresoluble. En qüestió de minuts, el resol quan es pensa que ningú l'està veient; però l'enxampa el professor que l'ha escrit i l'anima a estudiar. A partir d'aquest instant, Will Hunting (interpretat per Matt Damon) s'ha d'enfrontar a la seva vida conflictiva per aconseguir créixer com a persona a través dels estudis. Una pel·lícula que ha estat premiada amb tres Òscars, d'entre els quals es troba el guardó a millor actor secundari per Robin Williams. 

El club dels poetes morts, a Disney

Robin Williams torna a fer de professor en aquest film que congenia comèdia i drama sobre uns estudiants que en un inici no senten passió per la poesia. Un grup d'alumnes investigarà de prop el professor que insisteix tant que llegeixin lírica i, després de poc temps, descobreixen que formava part del Club dels poetes morts, en què compartia la seva afició per la literatura amb altres companys. Fascinats, els col·legials voldran refundar aquest grup amb l'esperit de viure el moment, del Carpe diem. Amb una fotografia groguenca i una música entranyable, El club dels poetes morts desenvolupa una història en què les emocions es transmeten en vers. 

Pa Negre, a Filmin

La postguerra espanyola és relatada a través de l'Andreu, un nen que ha d'acomiadar al seu pare perquè s'amaga dels feixistes i que es veu obligat a viure amb la seva tia a una masia en què viu amb una família que gairebé desconeix. Allà, intentarà fer vida de nen en un context en què el menjar escasseja i els escorcolls dels soldats són constants; tot, en un entorn boscós i ombrívol que acompanya un guió dramàtic i que plasma el dolor de la postguerra. La pel·lícula més aclamada d'Agustí Villaronga i fins fa no gaire la més taquillera de Catalunya, es troba dins del catàleg de Filmin.

El mestre que va prometre el mar, a Movistar+

Una de les pel·lícules més aclamades del 2023 aterra a Movistar+. Patricia Font dirigeix aquest drama històric que descriu el pas d'un professor per un poblet de Burgos en els darrers mesos de la II República i l'esclat de la Guerra Civil. Ell intenta encabir els nous mètodes d'aprenentatge a l'escola de la vila, on s'haurà d'enfrontar amb els veïns que es regeixen pels valors cristians i la "mà dura". Basat en la història real d'Antoni Benaiges, de Mont-roig del Camp, que va prometre als seus alumnes fer una excursió per veure el mar. Un desig que no va poder complir en vida.