Els Premis Ràdio Associació han atorgat els guardons de la 25a edició aquest dimarts al matí, amb dos clars protagonistes: Ricard Ustrell i Joan Maria Pou. El presentador dels programes El Matí de Catalunya Ràdio i Col·lapse rep el premi al Millor Professional per "per una relativament curta però intensa trajectòria" i pel qual li destaquen la "positiva recuperació de l’audiència per a la ràdio pública".
En declaracions al 324, Ustrell ha assegurat que està "molt content", però també "sorprès". "És un premi molt valent per part del jurat que presideix la Neus Bonet i altres professionals que respecto molt", ha explicat a la televisió pública, on ell mateix treballa.
En el cas de Pou, que rep el Premi a l'Excel·lència -encara que ja es coneixia, des del jurat destaquen "un estil directe, de llenguatge planer, amb participació coral de professionals i col·laboradors, que l’han portat a trenar fortes complicitats amb l’audiència".
Ara bé, tal com ha comunicat l'entitat, aquest dimarts es donen a conèixer les categories que no entren a concurs i presenten així els noms dels finalistes dels apartats on encara han de competir diverses propostes. Quan es coneixeran aquests darrers guanyadors? El 15 de maig, durant la gala de lliurament de premis.
El tercer gran premi que han fet públic és el guardó audiovisual 1924, que l'ha guanyat el documental Dones de Ràdio. Des del jurat han volgut remarcar la peça creada pel centenari de Catalunya Ràdio i que "ha donat veu a les dones que van fer una contribució fonamental a la història de la radiodifusió, sigui davant o darrere dels micròfons".
Marta Romagosa i Toni Clapés seran els encarregats de dirigir la cerimònia que es farà al Foyer del Gran Teatre del Liceu. El consell rector de Ràdio Associació de Catalunya també ha atorgat diverses mencions d'honor:
- L'Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya de la Universitat Autònoma de Barcelona, que "presenta un espectacular patrimoni sonor amb més de 12.000 registres d’emissores catalanes i espanyoles dels darrers 100 anys amb la recopilació d’àudios de programes parlats, publicitat, indicatius i sintonies d’emissores".
-
Dones a les ones, un projecte pel qual destaquen "la indiscutible contribució de la veu femenina en la història dels 100 anys de ràdio a Catalunya tot recollint, entre altres accions, un banc de veus amb centenars de registres d’informació, currículums i àudios de locutores, actrius, editores i periodistes que han treballat a la ràdio".
-
Àpunt Media, Alzira Ràdio i Aldaia Ràdio, pel seu paper de la ràdio de proximitat en situacions d’emergència com va ser el pas de la Dana pel País Valencià l’octubre passat.
-
El radiofonista Ricky Romero, per la seva "trajectòria iniciada als anys 70 que ha desenvolupat en diversos àmbits com el musical, l’humorístic o l’esportiu. Especialment popular pel tàndem format amb Pere Bernal en programes com A mi manera o El Ricky i el Bernal".
Els premis a concurs
La segona part dels guanyadors dels Premis Ràdio Associació hauran d'esperar. El jurat, però, ha donat a conèixer aquest dimarts els noms dels finalistes de cada secció i n'ha destacat la vàlua.
Premi al Millor Programa de Ràdio
-
De Nit, de Ràdio 4, un programa nocturn que convida a la reflexió, a l’anàlisi pausada de l’actualitat amb temes en profunditat i entrevistes presentades des de l’exigència i la veu còmplice de Sílvia Tarragona.
-
Téntol, d’IB3 Ràdio, un magazín cultural de divulgació lingüística que amb les eines d’un programa d’entreteniment mostra passió per divulgar i jugar amb la llengua i per presentar especialment als joves el patrimoni lingüístic de les Balears.
-
Territori Sonor, d’Àpunt Media, un programa musical dirigit a un públic ampli que presenta la diversitat i les novetats de la música valenciana mitjançant reportatges i actuacions en directe tot fent referència al context social en què es desenvolupen.
Premi D'Innovació
-
Comprimits Efervescents, un pòdcast d’Àpunt Mèdia molt efímer que explica efemèrides i històries d’una forma diferent perquè es disolen en 2 minuts, amb una cura especial del guió i del muntatge.
-
Follow Garriga, de Catalunya Ràdio, que presenta diversos reportatges des de la mirada personal del corresponsal als Estats Units, Francesc Garriga, amb un tractament informatiu proper i un llenguatge entenedor que completa una acurada presentació tècnica.
-
No pengis, un podcast independent que presenta una excel·lent realització tècnica i que mitjançant la ficció radiofònica recupera l’estil del radioteatre amb històries que giren al voltant d’una emergència i que compten amb la participació de veus populars del món del teatre i de la ràdio.
Premi a la Inclusió
-
Col.lectius en Xarxa, de Premià Mèdia, de Premià de Mar, que des de fa 9 anys convida a la reflexió de l’actualitat i les seves diverses temàtiques des de la perspectiva LGTBIQ+ d’una manera desenfadada però rigorosa, alimentant l’esperit crític.
-
La Vaca Flaca, de Ràdio Banyoles, un programa infantil i juvenil que fomenta la reflexió i la participació ciutadana i que treballa l’educació mediàtica, ja que els mateixos nois són qui elaboren els guions, presenten i fan part de la feina tècnica.
-
Velles, un pòdcast d’ÀPunt Mèdia que sobre la base d’una tertúlia reuneix tres amics de més de 70 anys que conversen d’una manera fresca i desacomplexada dels temes que els interessen i dels canvis que viuen, presentat amb una fórmula que els allunya del paternalisme amb què els ancians són tractats habitualment.
Premi al Millor Programa de Ràdio Local
-
Memòria i Dones, de Ràdio Granollers, que mitjançant una bona realització, preserva la memòria oral d’un grup de dones grans que pateixen soledat no desitjada i que comparteixen les seves experiències com a treballadores de l’antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert.
-
Puiggraciós amb el fons a l’esquerra, un pòdcast de Ràdio Silenci, que presenta un acurat treball de seguiment durant 24 hores de la vida monàstica de les monges del Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós amb escenes sonores de molta qualitat.
-
Rondalles de Catalunya, de La Xarxa,una excel·lent proposta de recuperació de les rondalles d’Albert Jané participada per 70 emissores locals que permet recórrer els diferents accents de la llengua i reivindica la tradició de la ficció radiofònica.