Vaga a RTVE: els treballadors protesten després de l'escàndol de la filtració a les oposicions

La corporació estatal de mitjans audiovisuals expedienta un treballador després que un membre del tribunal de la prova figuri com a autor de l'arxiu amb respostes de l'examen

  • RTVE a Torrespaña, Madrid
Publicat el 23 d’octubre de 2024 a les 11:05
Actualitzat el 23 d’octubre de 2024 a les 11:48

Treballadors de la corporació de Ràdio-Televisió Espanyola (RTVE) es mobilitzen en una vaga convocada pel pròxim 25 d'octubre sota la consigna "Fora la corrupció de la corporació". La Confederació General del Treball (CGT) és l'organitzadora d'aquesta protesta, que es focalitza en la gestió del mitjà públic sobre la darrera convocatòria d'oposicions, el 29 de setembre i que anuncia per aquest divendres serveis mínims. Entre d'altres, els treballadors reclamen una investigació interna "efectiva i immediata" sobre la publicació del document en què constaven les respostes de l'examen i que va fer que les proves se suspenguessin. En aquest sentit, RTVE ha apuntat noves dates per les oposicions i ja ha expedientat un treballador després d'una inspecció. Les motivacions de la vaga, però, assenyalen també qüestions de fons que els sindicats fa temps que reivindiquen, com la manca de transparència, el poc reconeixement del mèrit i l'organització de la plantilla. 

RTVE ja ha comunicat que ha obert un expedient disciplinari a un dels seus treballadors com a resultat d'una investigació interna. Segons la corporació, aquest empleat va incomplir el Conveni Col·lectiu i el manual d'actuació del Comitè de Valoració. Tot i que RTVE no ha identificat públicament el treballador, aquesta mesura ha arribat després que es descobrís el nom de Julián Pérez Olmos a les metadades informàtiques del document filtrat, segons informació avançada a El Periódico. Es tracta d'un dels membres del Tribunal d'Informació i Continguts que va col·laborar en la redacció de les preguntes de la prova i que va ser proposat per la Unió General de Treballadors (UGT). El sindicat desmenteix "sense cap pal·liatiu" que sigui l'autor del document, que va exposar les respostes de 101 preguntes (de les 120 que componien l'examen). Malgrat aquesta acció, l'expedient queda bloquejat fins que la policia esclareixi els fets del passat 29 de setembre. 

David Valls, membre del comitè d'empresa de la CGT a RTVE, afirma que aquesta investigació no és suficient. "Queda per saber quins han sigut els còmplices, els executors i beneficiats", reclama, així com "les sancions que rebran". Assegura que ja s'han produït diverses negociacions entre l'empresa i els sindicats per donar resposta a algunes de les reclamacions, però "recursos humans no ha volgut comprometre's en solucions immediates", explica Valls. Aquest darrer divendres el Comitè de Vaga i la Direcció de la corporació han entaulat una reunió per acostar postures i arribar a acords; però, segons la CGT, la majoria s'han desestimat. Des del sindicat han sol·licitat que aquestes reunions "siguin públiques", però "aquesta garantia de transparència no ha sigut acceptada", declara l'organització. 

A la vaga convocada per aquest divendres, els treballadors reclamen més netedat i igualtat en els processos de selecció davant la filtració de les respostes. Entre d'altres, proposen canviar el funcionament del tribunal perquè les organitzacions sindicals no siguin tan decisives. "Els sindicats han de ser vigilants del procés, però en cap cas han de participar activament en la selecció de personal", enuncia Valls. Creu que el sistema actual, en què els sindicats trien els membres del tribunal, "obre la porta a interessos personals i sindicals per sobre dels professionals". En aquest sentit, Valls avança que a la pròxima convocatòria d'oposicions UGT ha decidit alliberar els seus membres del tribunal. RTVE, per part seva, ha modificat el reglament del Comitè de Valoració perquè només dos membres del tribunal sàpiguen el contingut exacte de la prova i, per tant, s'evitin filtracions.

Els sindicats també reclamen solucions pels opositors que es van presentar a la prova que s'ha cancel·lat. Exigeixen un reemborsament de les despeses per desplaçament i estança dels examinats; a més a més de solucionar qüestions sobre l'avaluació. Valls explica que només en un dels processos selectius es computen els seus mèrits abans de fer les proves. "Els criteris específics que determinen si una experiència professional es considera vàlida o no en la ponderació dels mèrits són desconeguts", detalla el membre del comitè de treball de CGT. Recorda, també, que aquestes valoracions les decideix RTVE i els sindicats majoritaris.

Més enllà de la gestió de les oposicions, les organitzacions de treballadors reivindiquen altres demandes. Els sindicats volen que RTVE publiqui una Relació de Llocs de Treball perquè planifiqui i ordeni la plantilla. Segons Valls, no es coneix el nombre de recursos humans als centres de treball i àrees ni "quants es consideren necessaris i en quines categories". Conclou que es desconeix "què ha de cobrar cada professional pel seu desenvolupament al lloc de treball". Sobre la plantilla de treballadors, CGT també reclama una reducció de la temporalitat laboral perquè s'assoleixi un percentatge inferior al 8% a tots els centres de la corporació.