L'imperialisme de Donald Trump aterra a Hollywood amb totes les seves forces. El principal escenari de cinema del planeta pateix ara la febre dels aranzels per part del president dels Estats Units. Trump ha ordenat al departament de Comerç dels EUA començar "immediatament el procés" per imposar aranzels del 100% a totes les pel·lícules produïdes a l’estranger. En poques hores, l'impacte del seu anunci fet a la xarxa The Social Truth ha sacsejat la indústria del setè art arreu del planeta. Quines implicacions té tot plegat i d'on prové aquesta idea?
El missatge de Trump revela les principals intencions d'aquesta nova estratègia. "La indústria cinematogràfica nord-americana mor ràpidament. Altres països ofereixen tota mena d'incentius per allunyar els nostres cineastes i estudis dels Estats Units. Hollywood, i moltes altres zones dels Estats Units són devastades. Aquest és un esforç conjunt d'altres nacions i, per tant, una amenaça a la seguretat nacional. És, a més de tota la resta, missatgeria i propaganda! Per tant, autoritzo el Departament de Comerç i el Representant Comercial dels Estats Units a iniciar immediatament el procés d'instaurar un aranzel del 100% sobre totes les pel·lícules que ingressin al nostre país produït a l'estranger. Volem cinema fet als Estats Units, una altra vegada", ha escrit. Amb aquestes frases ja colpeja directament bona part dels principals estudis, anomenats majors, dels EUA.
Com explica el mitjà Deadline, especialitzat en Hollywood, tres grans films que esperen milions de fans es veurien afectats: Odyssey de Cristopher Nolan, que està rodant al Marroc i a Itàlia; la nova entrega dels Avengers, amb rodatges al Regne Unit; i Dune: Messiah, amb escenaris a Hongria. La marxa d'estudis o la pèrdua de rodatges en benefici d'altres països, com el Canadà, Regne Unit o Austràlia, ha estat un tema de tensions profundes en el sector nord-americà els darrers anys. Des de les institucions, com el govern de Califòrnia, han volgut incentivar les millores de caràcter fiscal per a les principals empreses.
Segons el mateix rotatiu estatunidenc, els nous emissaris de Trump a Hollywood (els actors conservadors Jon Voight, Mel Gibson i Sylvester Stallone) tenien aquestes millores fiscals sobre la taula i ja les havien abordat amb diferents entitats i associacions de productors i empreses del sector. Ara, però, l'anunci del president del país capgira el tauler de la indústria i xoca frontalment amb la situació mundial del setè art. No hi ha res tancat: ni quan s'aplicarà, ni quins projectes afectarà o si existirà excepcions. No és la primera vegada que Trump frena un aranzel o mobilitza un departament en aquest sentit per acabar-ho congelant o promocionant una doctrina radicalment diferent de l'anterior.
A preguntes dels periodistes, el president ha assegurat que "altres països han robat la capacitat cinematogràfica dels Estats Units". Encara que territoris com el Canadà fa dècades que han anat sumant més indústria, projectes i escenaris de rodatge per a films, la realitat és que els EUA segueixen liderant en volum de taquilla, inversió en produccions, imatge i premis a escala mundial. Hollywood segueix liderant totes les llistes de pel·lícules amb major recaptació, la majoria de les quals són del segle XXI.