El 47 de Marcel Barrena és la gran guanyadora de la nit del cinema català. Fins a vuit premis Gaudí, inclòs el de Millor Pel·lícula, s'ha endut el film sobre la història de Manolo Vital, Torre Baró i els anys de transformació de l'extraradi de Barcelona. En una cerimònia carregada de missatges reivindicatius sobre l'habitatge, la identitat i la integració, l'humor ha brillat per la seva absència però els discursos han arrencat emocions, aplaudiments i llàgrimes.
Polvo serán amb 4 premis, Segundo premio i Casa en flames amb 3 cadascuna han escenificat la gran competència de la dissetena edició dels premis. Juan Antonio Bayona ha estat l'encarregat de sorprendre tota la platea del CCIB de Barcelona en anunciar el premi a Millor Direcció per a Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez. Tots dos directors de Segundo Premio ha passat la mà per la cara a Dani de la Orden i Marcel Barrena.
Emma Vilarasau ha aconseguit el Gaudí a Millor Protagonista Femenina. Era un dels més esperats, merescuts i menys sorprenents. L'actriu ha aconseguit la primera nominació i el seu primer premi a l'edat de 65 anys. També ha reivindicat la figura de Dani de la Orden per "fer un paper d'una dona de més de 65 anys que no estigui malalta ni necessiti que la cuidin". Eduard Fernández ha aconseguit el seu cinquè Gaudí pel paper de Manolo Vital a El 47. L'actor de 60 anys ha realitzat un dels millors discursos de la nit, on s'ha sumat a les reivindicacions sobre l'habitatge.
Clara Segura ha encetat els premis interpretatius, amb el quart Gaudí de la seva carrera, ara per millor actriu secundària. No ha pogut ser a la cerimònia, però a través d'una carta llegida per la també nominada Zoe Bonafonte ha anunciat que el seu premi l'entrega a l'associació de veïns de Torre Baró. Enric Auquer, amb un discurs reivindicatiu on ha demanat aturar el desnonament de la Casa Ortola a Barcelona, s'ha endut el Gaudí a Millor Actor Secundari.
Un inici musical amb Paula Malia ha marcat la pauta d'una cerimònia marcada per la música gràcies a la direcció de Daniel Anglès. En aquest moment han aprofitat per fer un emotiu (i petit) homenatge a l'Àlex Gorina, un dels millors crítics de cinema del país, que ha decidit jubilar-se. Amb Marc Clotet han iniciat un monòleg per fer un repàs de totes les nominades, on s'han centrat en gran tema de la maternitat. Els èxits de taquilla d'El 47 i Casa en flames han estat molt aplaudits al CCIB del Fòrum de Barcelona, com també la figura de Paco Poch, el Gaudí d'Honor.
Marcel Barrena i Dani de la Orden han protagonitzat un dels únics moments genuïnament divertits de la gala. Tots dos, a l'hora de presentar el premi a Millor Curtmetratge, s'han llançat els plats pel cap per criticar les seves respectives pel·lícules de manera irònica. Eduard Sola, premi Gaudí a Millor Guió Original per Casa en flames, ha fet un dels grans discursos de la nit. Molt emocionat, s'ha sumat a les reivindicacions, però a la seva manera: "Enviem a la merda els xenòfobs, acollim amb els braços oberts i veurem com faran grans històries catalanes".
🔴 Una de les escenes còmiques de la nit dels Premis Gaudí
— El Món de la Tele (@mondelatele) January 18, 2025
Marcel Barrena i Dani de la Orden es fan un «roast» mútuament sobre les seves pel·lículeshttps://t.co/XvPNmfKz6l pic.twitter.com/lLpzrVCtBJ
Pep Ambrós ha protagonitzat un dels grans moments de la nit. Ha aturat Clotet i Malia per fer-se seva la gala amb un discurs reivindicatiu, on ha parlat del Sindicat de Llogateres, ha carregat contra aquells que "es comparen amb Hollywood" (entre la fina línia de la ironia i la crítica real) i, més tard, contra els agressors sexuals que campen per la indústria cinematogràfica. "Els volem a tots fora", ha sentenciat.
Marcel Barrena també ha interpelat les autoritats polítiques presents a la sala, en homenatge als protagonistes d'El 47. "Els recordo que diu l'article 47 de l'Estatut de Catalunya: els poders públics han de facilitar l’accés a l’habitatge mitjançant la generació de sòl i la promoció d’habitatge públic i d’habitatge protegit, amb una atenció especial pels joves i els col·lectius més necessitats", ha afirmat, en recollir el Premi Especial del Públic.
🔴 En directe | Moment de màxima reivindicació als Premis Gaudí
— NacióDigital (@naciodigital) January 18, 2025
Pep Ambrós fa un monòleg contundent, fa un homenatge al Sindicat de Llogateres (@SindicatLloguer) i «fa fora» Marc Clotet i Paula Malia: «Avui ocupem el CCIB»
✍️ @VictorrRodrigohttps://t.co/HgSZYpqMOr pic.twitter.com/eGbaNVWg10
El ritme de la gala ha estat més àgil que el d'altres edicions. També ha estat una de les més reivindicatives: l'habitatge, una crítica a la gestió del canvi climàtic o de la dana al País Valencià, contra les agressions sexuals i contra el genocidi a Gaza. D'Ambrós, la gala ha fet el salt a una transició amb Marta Torné que ha donat pas a la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell. "Aquest any hem aconseguit el que feia molt de temps que buscàvem: el públic. Hem omplert les sales de cinema en català", ha celebrat, des de les escales de l'amfiteatre del CCIB.
"No volem baixar la guàrdia. Ens ha costat molt arribar fins aquí. El nostre cinema és bo i divers, en tots els seus gèneres [...] Per fi tenim un sector amb múscul i seguirem treballant perquè la indústria catalana segueixi endavant", ha assegurat. Colell no ha esquivat la bala sobre els casos d'agressions sexuals en el món del cinema català. "És una xacra que hem d'erradicar com sigui. Tendim la mà a les víctimes i les animem a denunciar perquè cap agressor se senti amb impunitat", ha afirmat la presidenta de la institució. cinematogràfica. Pau Poch, content i emocionat, ha acceptat el Gaudí d'Honor reivindicant la figura dels productors. Mai abans un productor havia aconseguit aquest guardó especial que atorga l'Acadèmia del Cinema Català.
Tots els guanyadors dels XVII Premis Gaudí 2025
Llista completa de tots els premiats de l'edició d'enguany dels guardons del cinema català.
Millor pel·lícula
- El 47
Millor pel·lícula en llengua no catalana
- Polvo serán
Millor protagonista femenina
- Emma Vilarasau, per Casa en flames
Millor protagonista masculí
- Eduard Fernández, per El 47
Millor direcció
- Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, per Segundo premio
Millor direcció novella
- Celia Giraldo, per Un lugar común
Millor actriu secundària
- Clara Segura, per El 47
Millor actor secundari
- Enric Auquer, per Casa en flames
Millor interpretació revelació
- Laura Weissmahr, per Salve Maria
Millor guió original
- Eduard Sola, per Casa en flames
Millor guió adaptat
- Mar Coll i Valentina Viso, per Salve Maria
Millor direcció de producció
- Carlos Apolinario, per El 47
Millor pel·lícula documental
- Diari de la meva sextorsió, de Patricia Franquesa
Millor curtmetratge
- El príncep
Millor pel·lícula d'animació
- Mariposas negras
Millor direcció artística
- Laia Ateca, per Polvo serán
Millor muntatge
- Chiara Dainese, per Polvo serán
Millor música original
- Maria Arnal, per Polvo serán
Millor fotografia
- Takuro Takeuchi, per Segundo premio
Millor vestuari
- Olga Rodal i Irantzu Ortiz, per El 47
Millor so
- Diana Sagrista, Alejandro Castillo, Eva Valiño i Antonin Dalmasso, per Segundo premio
Millors efectes visuals
- Laura Canals i Iván López Hernández, per El 47
Millor maquillatge i perruqueria
- Karol Tornaria, per El 47
Millor pel·lícula europea
- Anatomie d'une chute, de Justine Triet
Premi Especial del Públic
- El 47