Eduard Sola respon les crítiques pel seu discurs als Premis Gaudí: «Els catalans també som així»

El guionista de "Casa en flames" i guanyador a millor guió pel film dirigit per Dani de la Orden admet que s'hauria estalviat la polèmica si hagués parlat de persones de classe baixa que de xarnegos, però reivindica l'ús de la paraula

  • Eduard Sola, durant el seu discurs als Premis Gaudí -
Publicat el 20 de gener de 2025 a les 11:05
Actualitzat el 20 de gener de 2025 a les 15:03

Eduard Sola, guionista de Casa en flames (i escriptor o creador d'altres títols d'èxit d'enguany), ha respost aquest dilluns el matí totes les crítiques sorgides pel seu discurs a l'hora de recollir el Gaudí a Millor Guió pel film dirigit per Dani de la Orden. En diverses entrevistes, ha deixat ben clares les seves paraules i ha reaccionat als "debats i comentaris" sorgits de les seves paraules. "Jo parlo des del 'jo', perquè m'estan entregant el Gaudí a mi, però en cap cas res del que no dic és perquè no hi estigui d'acord. Hi ha discursos que són dirigits als comentaris sorgits de les meves paraules que al que dic jo", ha parlat Sola a RAC1.

"Segurament m'hauria estalviat la polèmica si hagués parlat de persones de classe baixa que de xarnegos, però insisteixo, crec que l'ús de la paraula ha estat per mi resignificar-la, donar-li un altre sentit", ha insistit. "Que els catalans també som així, que forma part de la nostra història i que no passa res", ha relatat. També ha fet front a les seves paraules sobre "la venjança", on ha fet referència que realment s'estan desvirtuant les seves paraules en reduccionisme. "És que em sap greu perquè potser o és malinterpretat o no em vaig saber jo explicar. [...] Catalunya està ple de xarnegos que són el mal del món, és clar. En cap cas vaig parlar d'herois i que la resta de catalans no ho són. No", ha deixat clar Sola.

"Tots els catalans som una mica miserables i és això el que comentem a la pel·lícula. Per cert, de vuit cognoms és aquesta família burgesa [la de Casa en flames] i hem vist com tothom s'ha sentit identificada amb la Montse [Emma Vilarasau], els personatges... Per què? Perquè apel·len a les nostres misèries", ha reivindicat. En una conversa al programa El Món a RAC1, el guionista del film de Dani de la Orden ha posat fil a l'agulla per encarar totes les crítiques al voltant de les seves paraules en recollir el guardó durant la cerimònia de dissabte. "No tinc xarxes perquè m'agrada més el món real, però no m'ho esperava", ha respost a la pregunta de Jordi Basté sobre si esperava aquesta mena de polèmica. 

"Estic una mica nerviós, no sé com encarar l'assumpte. Em trobo discursos com el que ha fet ara el company [es refereix al periodista Josep Martí] que em semblen molt encertats, però que no desdiu el que jo pugui sentir o pensar de la meva pròpia persona, que és on està el matís. Sens dubte la classe baixa no està incrustada en el xarneguisme i sense cap mena de dubte hi ha gent que ho ha passat molt malament i s'ha passat fam a Catalunya. Només faltaria negar això", ha explicat des dels micròfons de RAC1.

"Si tota aquesta gent que ha passat gana, les seves noves generacions poden escriure, com jo, o han modificat la seva classe social és gràcies a l'escola pública, a la comunitat, a ajudar-nos entre tots. És aquí on es dirigia el meu discurs", ha deixat clar Sola. "Que les meves circumstàncies són dels del xarneguisme són evidents, però jo apel·lo a això, a què es facin les coses plegats per fer una Catalunya millor".

Sola a més ha relatat que per a ell el terme "xarnego" està superat a Catalunya i precisament "d'això és el que parla en el seu discurs". Ara bé, ha deixat clar que encara hi ha "una ferida" generacional i, per tant, "triga a resoldre's". "Un bàlsam per curar aquesta ferida és repronunciar aquesta paraula des d'una altra banda, una més sana, on se celebra aquesta emigració, aquest abans i després", ha dit. Ell mateix ha tornat a carregar contra els discursos d'odi i de la ultradreta, perquè ha incidit en el fet que parlar des de l'enuig provoca, precisament, aquesta mena de crítiques que ell ha rebut. 

El discurs d'Eduard Sola als Gaudí

El guanyador del premi de l'Acadèmia de Cinema Català al millor guió es va sumar a les reivindicacions de la nit, amb un discurs personal sobre els seus orígens, sobre el progrés i en contra dels extremismes actuals. Va ser un dels millors discursos de la nit, sense cap mena de dubte. "Enviem a la merda els xenòfobs, acollim amb els braços oberts i veurem com faran grans històries catalanes". "Si el meu avi era analfabet i jo em dedico a escriure, és perquè alguna cosa ha passat, i això es diu progrés", va dir molt emocionat, i recordant que la seva família "no té una caseta a la Costa Brava o un petit vaixell", fent referència a Casa en flames, film del qual ell n'és el principal escriptor.

En aquest sentit, des de la catifa vermella va elogiar El 47 de Marcel Barrena i l'essència de la pel·lícula. "Soc xarnego. Més definitori del que és Catalunya que El 47 no pot ser-ne. Explica millor Catalunya aquesta pel·lícula que Casa en flames”, va dir durant els moments previs a la cerimònia-