D'estudiar Comunicació Audiovisual a la UAB a presentar un curtmetratge amb CIMA i Amazon

La universitària Alba López aconsegueix rodar un guió amb la mentoria d'una de les grans directores del moment, Gemma Blasco, i presentar la seva obra a Madrid amb només 22 anys

  • Un moment del rodatge -

ARA A PORTADA

Publicat el 04 d’abril de 2025 a les 14:07

Els professionals del sector audiovisual saben de bona mà que aconseguir realitzar una pel·lícula, un documental, una sèrie, un curtmetratge o qualsevol producte similar no és fàcil. És una tasca difícil amb la qual molts estudiants universitaris o d'altres disciplines, escoles de cinema o del sector, somien d'aconseguir algun dia. L'Alba López, una jove catalana de 22 anys i estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ho ha aconseguit. Gràcies al programa CIMA10 de l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals, un conjunt de nois i noies d'entre 16 i 23 anys han pogut aconseguir una fita immensa: realitzar un curt acompanyats de dones professionals de la indústria. L'Alba és una d'elles i, gràcies al seu talent en l'escriptura, aquest divendres estrena a Madrid la seva peça, Senyoretes tranquil·les i senzilles, que es projectarà al canal de Prime Video d'Amazon.

El seu testimoni és el reflex de tants estudiants de carreres com Comunicació Audiovisual (CAV), independentment de quina universitat o escola la imparteixi, que busquen fer-se un espai en un sector tan bel·ligerant i complicat com aquest. "Sempre ha estat un anhel des de petita" explica la jove a El Món de la Tele, després de gaudir d'una experiència com la de realitzar un rodatge acompanyada de professionals i companys de la seva pròpia facultat. CIMA10 és un concurs de guions que es basa en un decàleg per construir relats més igualitaris i diversos, especialment centrats en superar la falta de narratives vers les dones. I en això, l'Alba, va excel·lir.

La seva mirada convergeix amb la situació actual de la ficció audiovisual a l'estat espanyol, especialment aquell fet per dones. Des de fa uns anys, noves històries sorgides de la ment creativa de guionistes, cineastes o directores han envait les sales de cinema, les plataformes i les cerimònies de premis. La "falta de referents" és clau per a la jove catalana. "Jo parlo amb la meva àvia i m'explica certes coses, certes experiències, que em fan pensar que jo faria el mateix. I per això, deia, com pot ser que dones de certa edat no tinguin presència en pel·lícules o sèries", explica. El seu discurs té el mateix origen que el d'una de les millors intèrprets del país, Emma Vilarasau, que en els darrers mesos va recollir els fruits de la seva feina a Casa en flames.

De crear un guió de zero a rodar el curtmetratge hi ha un procés molt llarg, però l'Alba va poder realitzar un somni que molts altres no tenen l'oportunitat a una edat tan jove. CIMA brinda professionals del sector com a mentores perquè els guanyadors del concurs -són vuit entre més de 300- puguin aprendre i tenir guies a l'hora de seguir els passos per realitzar el curt. Els tímings de l'actualitat no podrien haver-li anat millor, a la jove catalana. Gemma Blasco, directora de La fúria i una de les clares candidates a passar per les catifes vermelles dels Feroz, els Goya i els Gaudí de 2026, ha estat qui l'ha ajudat. Una anècdota: Blasco també va participar d'una mentoria amb CIMA. Amb qui? Amb Carla Simón. I ara ella a l'Alba. Paraules majors. A més, ha comptat amb professionals de la talla de Neus Ollé en la producció visual. Com estrenar-te en el teu primer partit professional jugant al Barça d'Aitana i Alexia.

"Compartir aquesta experiència amb dones tan bones i tan professionals... No m'ho creia. Això sí! Cal tenir caràcter, per fer-ho. Perquè a mi des de petita sempre em van dir que sabia escriure, però no ha estat fins que algú que no em coneixia [CIMA] i m'ho ha validat que m'ho cregut", explica. "Creia que només voldria fer guions, però un cop dirigeixes... t'hi has de trobar i a mi em va encantar. Era increïble", assegura, contenta per la feina feta i per haver viscut primeres experiències com les de fer un càsting, veure com els teus propis personatges cobren vida i després "parlar amb ells" i tot.

Un canvi generacional

L'Alba honora les dones de la tercera edat amb una petita història d'amistat, d'experiència de vida i pèrdua. Però, representant aquesta nova generació del segle XXI que és capaç de construir un discurs molt diferenciat que el dels millenials, no cau en el maternalisme. "No hauria de destacar el fet que dones parlem sobre les dones i fem pel·lícules o coses així com un curt amb dones, saps?" confessa, deixant clar que la importància radica més en el fet d'haver creat una xarxa de suport com el que suposa CIMA que no pas el fet en si d'etiquetar totes les pel·lícules fetes per dones com a tal.

L'estudiant de l'Autònoma, ja en el seu darrer any, representa un relleu substancial en la creació audiovisual del nostre país. Això sí, se segueix trobant amb els mateixos entrebancs i obstacles que les generacions anteriors. Per exemple, en formació. Des d'una "crítica constructiva", reconeix la passió que certes assignatures li van fer "despertar" gustos audiovisuals, però critica el fet que "moltes no s'imparteixin des del primer curs". El curtmetratge, que s'estrena aquest divendres en un esdeveniment a Madrid i farà certa gira per diversos cinemes de l'Estat i Catalunya, també es podrà veure a Prime Video. Apunteu el seu nom en un paper, perquè sonarà amb força en els pròxims anys.